ЕТ ӨНІМДЕРІНІҢ САПАСЫНЫҢ ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ ҚОЛДАНЫСТАҒЫ ЗАҢНАМАСЫНЫҢ НОРМАЛАРЫНА СӘЙКЕСТІГІ ТУРАЛЫ

Авторлар

  • Н.А. Демесинов әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университеті Мемлекет және құқық институты, Қазақстан, Алматы қ. https://orcid.org/0009-0008-7225-9720

DOI:

https://doi.org/10.26577/JAPJ.2023.v108.i4.010
        74 38

Аннотация

Мақалада автор ет және ет өнімдерінің сапасының Қазақстан Республикасының қолданыстағы заңнамасына сәйкестігі бойынша құқықтық нормаларды талдайды. Еліміздің агроөнеркәсіп кешенінің, оның ішінде ет саласының индустриялық дамуы мемлекеттік реттеудің жаңа тәсілдерін және осы саланы мемлекеттік қолдау шараларын әзірлеуді талап етеді. Сондықтан ет өнеркәсібінің дамуындағы мүлде қолайлы емес жағдайды ескере отырып, белгілі бір тақырыпта зерттеу жұмыстарын жүргізу қажеттілігі туындайды. Ет саласында ел экономикасын мемлекеттік реттеуге байланысты міндеттерді айқындаудың маңыздылығы, сонымен қатар ауыл шаруашылығы саласының, оның ішінде мал шаруашылығының заңнамалық аспектілерінің жеткіліксіз сақталуы ғылыми зерттеулердің тақырыптары мен қажеттілігін айқындады.

Мақала авторы заңнамалық база мен агроөнеркәсіптік кешен кәсіпорындары арасындағы қарым-қатынастарды дамытуға, сондай-ақ еліміздің базарлары мен сауда кәсіпорындарында ет өнімдерінің қауіпсіздігінің сапасын бақылау тетіктерін жетілдіру мен жетілдіруге баса назар аударған. соңғы жылдары отандық және импорттық өндірісте қауіпті ет өнімдерін сату. Сонымен қатар, көп жағдайда сапасыз өнімді өндірушілер мен сатушылар жауапкершілікке тартылмай, жазасыз қалып жатады.

Талдау көрсеткендей, тұтыну нарығына отандық және импорттық ет өнімдерінің үлкен көлемі мен сан алуан ассортименті шығуына байланысты олардың сапасын мұқият және жедел бақылау қажет. Өнімнің сапасы, қауіпсіздігі және сәйкестігін бағалау мәселесінің кейбір аспектілерін шешу үшін тиімді әдістерді қолдану қажет болады.Автор Қазақстандағы ет және ет өнімдерінің сапасына қажетті талаптарға сәйкестік процесін зерттейді. Қолданыстағы заңнамалық актілерді талдау негізінде автор ет және ет өнімдерін өндіру мен өткізуді тиісті бақылауды қамтамасыз етудің құқықтық мәселелерін шешу, сондай-ақ мемлекеттік сапа стандарттарына құқықтық баға беру бойынша ұсыныстар береді.

Түйін сөздер: азық-түлік қауіпсіздігі, ет, ет өнімдері.

Жүктелулер

Жарияланды

2023-12-14

Шығарылым

Бөлім

ТАБИҒИ РЕСУРСТЫҚ ЖӘНЕ ЭКОЛОГИЯЛЫҚ ҚҰҚЫҚ