Куәлік иммунитет қылмыстық іс жүргізу құқығының институты ретінде. Свидетельский иммунитет как институт уголовно-процессуального права. (Journal of actual problems of jurisprudence, 2016)
Куәлік иммунитет институтын заңнамада бекіту және оны жетілдіру қылмыстық іс жүргізудің демократиялық құндылықтарын бекіту жолындағы маңызды қадам болып табылады. Десе де бұл қағиданың нақты жүзеге асырылу кепілдіктері көңіл аударуды талап етеді. Атап айтқанда, куәлардың жалпы құқықтарының кепілдіктерін,соның ішінде өзін-өзі айыптаудың кепілдігін күшейтуде қылмыстық іс жүргізу заңнамасында бекітілген куәнің адвокаттың қатысуымен жауап беру құқығының жүзеге асырылуы өзекті.Законодательное закрепление и совершенствование института свидетельского иммунитета является крупным шагом на пути укрепления демократических и нравственных начал уголовного судопроизводства. Несмотря на это, гарантии реализации этого конституционного принципа должны четко работать. А именно, актуально участие адвоката в допросе свидетеля возлагает на него дополнительную ответственность по обеспечению прав изаконных интересов свидетеля.
Keywords: иммунитет; куәлік иммунитет; қылмыстық іс жүргізу қағидасы; куә; адвокат; свидетельский иммунитет; принцип уголовного процесса; свидетель