Экологическое страхование как фактор предотвращения экологических рисков: проблемы теории и практики. Экологиялық сақтандыру экологиялық тәуекелдердің алдын алу факторы ретінде: теория және практика мәселелері. (Journal of actual problems of jurisprudence, 2016)
В статье рассмотрены вопросы экологического страхования и его роль в обеспечении экологической безопасности. Также детально рассмотрен зарубежный опыт по определению размера ущерба. Особое место при этом занимают вопросы судебной практики. Отсутствие четких механизмов по определению размеров ущерба является важнейшей проблемой в данном направлении. Безусловно, при этом важно также учитывать и интересы бизнес сообщества. Экологические риски, которые таятся в сфере природопользования, безусловно, требуют определения четких механизмов обеспечения экологической безопасности.Мақалада экологиялық сақтандыру мен оның экологиялық қауіпсіздікті қамтамасыз етудегі орны қарастырылған.Мақалада бұдан басқа шығынның көлемін айқындауда шетелдік тәжірибе жіті қарастырылған. Бұл жағдайда сот тәжірибесі ерекше орын алады. Шығынның көлемін анықтаудың нақты механизмдерінің болмауы бұл саланың өзекті бағыттарының бірі болып отыр. Әрине, бұл ретте бизнес қауымдастықтың мүдделерін ескеру маңызды. Табиғат пайдалану саласындағы тәуекелдер экологиялық қауіпсіздікті қамтамасыз етудің нақты механизмдерін талап етеді.
Keywords: оценка ущерба; экологические риски; экологическая безопасность; шығынды бағалау; экологиялық тәуекелдер; экологиялық қауіпсіздік