Азаматтардың жедел іздестіру қызметін жүзеге асырушы органдармен қатынасының құпиялық сипаты. Конфиденциальный характер отношений граждан с органами, осуществляющими оперативно-розыскную деятельность. (Journal of actual problems of jurisprudence, 2016)
Осы мақалада азаматтардың жедел іздестіру қызметін жүзеге асырушы органдарымен қатынасының құпиялық сипаты қарастырылған. Халық аузында осындай көмек көрсететін адамдар түрлі атауға ие: мәлімдеуші, сөз тасушы, ақпаратшы, конфидент және т.б. Бірақ әлемде осындай адамдардың құпия көмегінсіз өздерінің міндеттерін орындайтын бірде-бір құқық қорғаушы құрылымдар жоқ. Басқа мемлекеттердегі Қазақстанда да жедел-іздестіру органдары қызметтеріне тән ерекшелік – ол азаматтардың қолдауына сүйене отырып, өздерінің жедел жұмысын жүзеге асыру.В данной статье рассматривается вопрос о конфиденциальном характере отношений граждан с органами, осуществляющими оперативно-розыскную деятельность. В народе таких граждан называют по-разному: осведомители, стукачи, информаторы, конфиденты и т.д. Однако в мире нет ни одной правоохранительной структуры,которая может выполнять свои задачи без этих людей. Так же, как и в других государствах, характерной особенностью деятельности оперативно-розыскных органов и их сотрудников в Казахстане является осуществлениеими оперативной работы с опорой на поддержку граждан.
Keywords: қатынастың құпиялығы; жедел іздестіру қызметі; жәрдемдесу; ынтымақтастық; құпия көмекшілер; конфиденциальность отношений; оперативно-розыскная деятельность; содействие; сотрудничество; конфиденциальные помощники