Юридическая конвергенция: к вопросу о современном понимании (Journal of actual problems of jurisprudence, 2018)
Осы мақалада «құқықтық конвергенция» ұғымы жалпы жаһандану жағдайында ұлттық құқықтық жүйелердің, құқықтық отбасылардың, құқықтық конструкциялар мен конструкциялардың конвергенциясы үдерісін білдіретін мемлекеттің және құқықтың жалпы теориясының салыстырмалы жаңа және тиісті санаты ретінде қарастырылады. Соңғы ғылыми зерттеулер, интерпретациялар, сондай-ақ ХХ ғасырдың екінші жартысындағы қоғамдық ғылымның конвергенция теориясы призмасы арқылы осы тұжырымдаманы заманауи түсіну мәселесі қарастырылады. Мақаланың қорытындысында өте кешенді, қарама-қайшылыққа толы және толығымен зерттелмеген құрылым туралы, сондай-ақ құқықтық салаға әсер ету тетігі мен құқықтық конвергенцияның салдары туралы жазылған.XXI ғасырдың идеясы барлық әлеуметтік салалардағы жаһандық өзгерістердің уақыты ретінде қарастырылуын аксиоматикалық деп санауға болады. Адамдардың, елдердің және бүкіл өркениеттердің тағдыры мен дамуына айтарлықтай әсер ететін осы өзгерістердегі ең елеулі үрдістер жаһандану мен интеграция процестері болып табылады. Бұл үдерістер, басқалармен қатар, әлеуметтік идеологиялық және парадигмалық платформаларды әмбебап гуманистік құндылықтар негізінде үйлестіруде көрініс табады. Конвергенция бағытында және қоғамдық өмірді реттеу жолында өзгерістер бар, ең алдымен – құқық (қоғамдық қатынастарды қалыптастырудың әмбебап заманауи өркениетті тәсілі ретінде).Түйін сөздер: жаһандану, құқықтық жаһандану, конвергенция теориясы, құқықтық конвергенция.