(untitled) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2016)
Берілген мақалада Қазақстанда денсаулық сақтау саласындағы сақтандыру жүйесін таңдау мә селелері қарастырылады. Медициналық қызмет көрсету нарығындағы тұрақты сақтандыру жүйесін қалыптастыру мәселелеріне сараптама жүргізіледі. Денсаулық сақтау жүйелері дамыған елдердің тәжірибелері мен Қазақстан Республикасындағы мәселелерді шешу жолдары қарастырылады. Мақалада денсаулық сақтаудың дамуының салыстырмалы-құқықтық және тарихи-құқықтық сараптамалары қолданылады. Қорытындылай келе отандық денсаулық сақтау жүйесіне қазіргі таңдағы менеджмент талаптарына сай дамыған нарықтық механизмдерді қалыптастыру және дамыту қажеттілігі атап өтілген. Алынған қорытындыларды еліміздің денсаулық сақтау жүйесін дамытудың жаңа әдістерін қалыптастыруда қолдануға болады. В статье рассматриваются вопросы выбора Казахстаном системы страхования в сфере здравоохранения. Проводится анализ проблем формирования устойчивой системы страхования на рынке оказания медицинских услуг. Рассматривается опыт стран с высокоразвитой системой здравоохранения и пути преодоления проблем в системе здравоохранения Республики Казахстан. В статье используется сравнительно-правовой и историко-правовой анализ развития здравоохранения. В результате сделаны выводы о необходимости внедрения в отечественную систему здравоохранения рыночных механизмов регулирования и формирования, более адаптированных к современным реалиям менеджмента. Полученные выводы могут быть использованы в разработке новых путей совершенствования системы здравоохранения страны.