Қазақстан Республикасындағы бюджеттік жоспарлаудың кейбір сұрақтары. Некоторые вопросы бюджетного планирования в Республике Казахстан. (Journal of actual problems of jurisprudence, 2016)
Бюджеттік жоспарлау әрбір деңгейдегі (республикалық, жергілікті) бюджеттік ресурстардың көлемін, қайнар көзін және мақсатқа сай пайдалануын анықтауға мүмкіндік беретін қаржылық жоспарлаудың құрамдас бөлігі болып табылады. Бюджеттік жоспарлау бюджеттік жүйенің негізі, бюджеттік процестің ажырамас бөлігі болып табылады. Оның көмегімен Президенттің Жолдауында белгіленген мақсаттар мен міндеттерге сәйкес, бюджет қаражатының Қозғалысы анықталады. Бюджеттік жоспарлау процесінде орталықтандырылған және орталықтандырылмаған ақша қаражаттары қорларына қажетті арақатынасы белгіленеді, кәсіпорындардағы қаржы ресурстарының мөлшері, сондай-ақ, бюджет жүйесінің кірістерінің қалыптасуына кәсіпорындардың қатысу дәрежесі анықталады.Бюджетное планирование – составляющая финансового планирования, позволяющая определить объем, источники и целевое использование бюджетных ресурсов на каждом из уровней управления: республиканском и региональном. Бюджетное планирование – необходимый компонент функционирования бюджетной системы,неотъемлемая часть бюджетного процесса. С его помощью определяется движение бюджетных средств в соответствии с целями и задачами, определенными в Послании Президента. В процессе бюджетного планирования устанавливается рациональное соотношение между централизованными и децентрализованными фондами де-нежных средств, определяются размеры финансовых ресурсов предприятий, а также степень участия предприятий в формировании доходов бюджетной системы.