Некоторые вопросы принципа неприкосновенности личности в уголовном процессе. Қылмыстық іс жүргізудегі адамның жеке басына тиіспеушілік қағидасының кейбір сұрақтары. (Journal of actual problems of jurisprudence, 2016)
Обеспечение прав личности особо актуально в сфере уголовного процесса, так как именно в этой сфере власт-ной деятельности государственных органов возникают и проявляются существенные ограничения и даже на-рушения конституционного права личности. Здесь возможно применение различных мер уголовно-процессуального принуждения, в том числе мер пресечения, которые существенно ограничивают права и законные интересы личности, вовлеченной в сферу уголовной юстиции. Главной и основной целью уголовного процесса должна стать защита прав человека, его законных интересов. И только потом через призму этой задачи необходимо воспринимать интерес социума и государства, состоящий в обеспечении должного правопорядка. Борьба с преступностью осуществляется, в первую очередь, не для обеспечения стабильности политического режима в стране и спокойствия общества. Главной целью этой борьбы является защита гражданина и общества от противоправных посягательств, обеспечение прав и свобод каждого человека, чьи права были ущемлены преступлением.Адамның құқықтарын қамтамасыз ету қылмыстық іс жүргізу саласында ерекше көкейкесті мәселенің бірі болып табылады, өйткені мемлекеттік органдардың билік қызметінің дәл осы саласындағы елеулі шектеулер, тіпті,адамның конституциялық құқығын бұзушылықтар туындап, көрініс тауып отырады. Бұл ретте әртүрлі қылмыстық-процессуалдық мәжбүрлеу шаралары, соның ішінде, қылмыстық әділет саласына тартылған тұлғаның құқықтары мен заңды мүдделерін айтарлықтай шектейтін бұлтартпау шаралары да қолданылуы мүмкін.Қылмыстық іс жүргізудің басты және негізгі мақсаты адамның құқықтары мен заңды мүдделерін қорғау болуы шарт. Осы міндеттен кейін ғана жалпы мемлекет пен қоғам мүддесі алға қойылады. Қылмыстылықпен күрес, ең бастысы, елдегі тұрақты саяси режимді және тыныш қоғамды қалыптастыру үшін ғана қамтамасыз етілмейді.Бұл күрестің басты мақсаты адам мен қоғамды құқыққа қайшы қол сұғушылықтан қорғау, қылмыстан зардап шеккен әрбір адамның құқықтары мен бостандықтарын қамтамасыз ету болып табылады.