МАМАНДАРДЫ ДАЯРЛАУДАҒЫ УНИВЕРСИТЕТТІК ТӘСІЛДЕРДІҢ ОЛАРДЫҢ ҚҰҚЫҚТЫҚ МӘРТЕБЕСІНЕ ӘСЕРІ (Journal of actual problems of jurisprudence, 2025)
Мақалада жоғары оқу орындарында мамандарды даярлау мақсаттарына әртүрлі университеттік тәсілдердің (атлантикалық және континенттік) әсері қарастырылады, сондай-ақ университеттердің құқықтық мәртебесіне қатысты мәселелер талқыланады. Олардың құқықтық мәртебесімен тікелей байланысты университеттердің автономиясы, студенттердің басқаруға қатысуы және қаржылық тәуелсіздік маңызды аспекті болып табылады.Авторлар университеттің құқықтық мәртебесі мамандарды даярлауда, оқытушылар құрамын тартуда және студенттердің, жұмыс берушілердің және жалпы қоғамның мүдделерін қамтамасыз етуіне әсер ете отырып, оның функцияларын қалыптастыруда шешуші рөл атқарады деген пікірде.Сондай-ақ, атлантикалық (ағылшын-американдық) және континенттік (еуропалық) дәстүрлерден алынған жоғары білім беру тәсілдері оқу орындарының құрылымына және олардың жұмысына әсер етуі мүмкін екендігі атап өтіледі.Университеттердің автономиясы және олардың қаржылық тәуелсіздігі, атап айтқанда, құқықтық мәртебеге тәуелді екенін және оқу орындарының шешім қабылдау, бағдарламалар құру және білім сапасын қамтамасыз ету қабілетіне әсер ететін негізгі элементтер ретінде ерекшеленеді.Зерттеу жоғары оқу орындарының негізгі мақсаттарын қазіргі контексте зерттеуге бағытталған, қоғам мен жұмыс берушілердің талаптарын қанағаттандыратын жоғары білікті мамандарды даярлауға бағытталған. Авторлар әртүрлі талдау әдістерін қолданады, соның ішінде атлантикалық (ағылшын-американдық) және континенттік (еуропалық) университеттерде маман даярлау тәсілдерін салыстырмалы талдау.Осылайша, мақалада университеттердің құқықтық мәртебесі мен олардың білім беру функциялары арасындағы байланысқа, сондай-ақ осы байланыстың білім беру процесінің әр түрлі қатысушыларына және жалпы қоғамға әсеріне баса назар аударылады.Түйін сөздер: құқық, жоғары оқу орны, құқықтық мәртебе, мамандықтар, университет, университеттік тәсілдер.