ЦИФРЛЫҚ ЭКОНОМИКАДА ҚЫЗМЕТ КӨРСЕТУ ШАРТЫ (Journal of actual problems of jurisprudence, 2025)
Цифрлық экономика жағдайында қызмет көрсету шарты қарқынды дамып келе жатқан цифрлық экожүйелердегі субъектілердің өзара іс-қимылын реттейтін негізгі құқықтық құрал болып табылады. Цифрландыру нормативтік актілерді бейімдеуді және цифрлық ортадағы мәмілелерді реттеудің жаңа тәсілдерін әзірлеуді талап ете отырып, дәстүрлі құқықтық қатынастарды өзгертеді. Зерттеудің негізгі бағыты цифрлық ортада қызмет көрсету шарттарын жасасу және орындау ерекшеліктеріне, оның ішінде олардың электрондық нысанына, шарттарды келісу процестерін автоматтандыруға және смарт-келісімшарттарды енгізуге бағытталған.Зерттеу мұндай шарттардың нақты құқықтық аспектілерін, соның ішінде тұтынушылардың құқықтарын қорғауды, киберқауіпсіздікті қамтамасыз етуді, деректерді өңдеу мен беруді және трансшекаралық қатынастардағы юрисдикция мәселелерін талдайды. Виртуалды ортада тараптарды құқықтық сәйкестендіру, ерік білдіруді дәлелдеу және міндеттемелерді сақтау мәселелері қаралады.Мақалада цифрлық мәмілелерге қатысушылардың құқықтық сенімділігі мен қорғалуын қамтамасыз ету үшін заңнаманы жетілдірудің және халықаралық деңгейде құқықтық нормаларды біріздендірудің маңыздылығы атап көрсетілген. Ғылыми-зерттеу жұмысы сонымен қатар цифрлық экономикада қызмет көрсету шарттары үшін икемді және тұрақты құқықтық базаны құрудың ықтимал тәсілдерін ұсынады.Түйін сөздер: қызмет көрсету шарты, цифрлық экономика, смарт-келісімшарттар, электрондық мәмілелер, киберқауіпсіздік, халықаралық құқық.