КОНСТИТУЦИЯЛЫҚ ТҮСІНДІРУ ЖІПТЕРІН ШЕШУ: НЕГІЗГІ ПРИНЦИПТЕРДІ ЗЕРТТЕУ (Journal of actual problems of jurisprudence, 2024)
Бұл ғылыми мақалада Конституциялық контексте құқықтық мәселелерді шешуге негіз болатын конституцияны түсіндірудің негізгі принциптеріне шолу берілген. Мәтінді түсіндіру, тарихи контекст, заң рухы, қосу және алып тастау және stare decisis доктринасы сияқты негізгі принциптер қарастырылады. Осы талдау принциптердің әрқайсысы конституцияны түсіндіру процесіне қалай әсер ететінін және олардың бір-біріне қалай қайшы немесе толықтыра алатынын қарастырады. Мұндай талдау сот жүйесінің өз шешімдерін осы принциптерге сүйене отырып қалай қалыптастыратынын және оның конституциялық шеңбердегі сот талқылауы мен орындалуына қалай әсер ететінін жақсы түсінуге көмектеседі.Конституцияны түсіндіру принциптері елдің негізгі құқықтық құжатын түсіну мен қолдануды анықтайтын құрылымды қамтиды. Текстуализм конституцияның бастапқы ниетін түсіну үшін оның тұжырымдамаларын сөзбе-сөз оқуға баса назар аудара отырып, іргетас ретінде қызмет етеді. Бұл тәсіл көбінесе Конституцияны жасаушылардың түсінігіне сәйкес түсіндіру керек деген түпнұсқаға сәйкес келеді.Керісінше, тірі конституционализм құжаттың уақыт өте келе қоғамдағы өзгерістерге бейімделу қабілетін мойындайды. Онда конституцияның мәні оның негізгі құндылықтарын сақтай отырып, қазіргі заманғы мәселелерді шешу үшін дамиды деп тұжырымдайды.Прецедент шешуші рөл атқарады, ал сот шешімдері болашақ түсіндірулерге басшылық етеді. Stare decisis доктринасы конституциялық принциптерді қолдануда болжамдылыққа ықпал ете отырып, заңдарды түсіндіруде жүйелілік пен тұрақтылықты ынталандырады.Түсіндірудің құрылымдық тәсілі конституциялық шеңберді талдауды және билік тармақтары арасында өкілеттіктерді бөлуді қамтиды. Бұл тәсіл конституцияның архитектурасы тежемелік және тепе-теңдік жүйесін сақтау үшін саналы түрде таңдауды көрсететінін мойындайды.Түйін сөздер: Конституция, түсіндіру, принциптер, конституциялық құқық, оригинализм, текстуализм, тірі конституционализм, сот қайта қарауы, тарихи контекст, қатаң құрылым, прецедент, кең құрылым, бастапқы мағына, контекстік интерпретация, дамып келе жатқан стандарттар, заңның үстемдігі, stare decisis.