Қазақстан Республикасындағы азаматтық құқықтағы делдалдық шарттар (Journal of actual problems of jurisprudence, 2023)
Бұл ғылыми мақалада делдалдықтың түсінігі мен түрлері, комиссия шартының негізінде делдалдықтың жүзеге асыру ерекшеліктері қарастырылады. Қазақстан Республикасында нарықтық экономиканың дамуы кезеңінде комиссияның, азаматтық құқық институтының шартын жан-жақты зерделеу және оның ғылыми жетістіктерін жаңадан қабылданған нормативтік актілерде қолдану қажеттілігі туындайды. Сонымен бірге, осы заңдарды құрастыру нормаларды ғылыми пысықтауды, қолданыстағы заңнамаға қайшылықтар мен толықтыруларды жоюды талап етеді. Ғылыми жұмысты ұйымдастыру барысында азаматтық-құқықтық келісім шарттар мен медиация арасында қызмет көрсету шарттарының бірі болып табылатын тапсырма келісім шартының құқықтық мәселелерін шешу мен әзірлеуге қатысты зерттеу аясында білімді кеңейтеді.Қазақстан Республикасының азаматтық-құқықтық шарттары жүйесінде комиссия шартының қызмет көрсету туралы азаматтық-құқықтық шарт ретіндегі рөлі мен орны бар. Комиссионердің делдал ретіндегі құқықтық мәртебесін және комиссия шартының негізінде туындайтын делдалдықты талдайтын ғылыми мақалада комиссиялық міндеттеменің мәні қызмет көрсетудің құқықтық негізін қарастырады. Комиссия шартына байланысты туындайтын практикалық мәселелерді талдау үшін зерттеу жүргізіледі.Комиссия шартына негізделген қатынастар алдыңғы кезеңдердегі заң аясында қолданыстағы комиссиялық қатынастармен салыстырғанда өзгереді.Түйін сөздер: комиссия шарты, консигнация шарты, делдалдық ұғымы, комиссия шартының тараптары, комиссиялық міндеттеме.