Білім берудегі мәдениетаралық проблемаларды шешу кезінде пайдаланылатын құқықтық санаттар (Қазақстан Республикасы Оқу-ағарту Министрлігінің азаматтардың өтініштеріне жауаптарын талдау) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2023)
Білім беруді интернационалдандыру Қазақстан Республикасындағы жоғары және орта-кәсіптік білім беру саласындағы өзекті үрдістердің бірі болып табылады. Мәдениетаралық аудиторияларды оқыту өзінің педагогикалық жаңалығымен қызықты бола тұрып, сондай-ақ бұл бірқатар күрделі дидактикалық міндеттерді анықтайды. Оқытушылар халықаралық студенттерді қамтитын білім беру процесінде әртүрлі тілдік және мәдени құқықтар арасындағы оңтайлы тепе-теңдікке қатысты жаңа қиындықтарға тап болады. Теориялық тұрғыдан алғанда, бұл мәселелерді қалай шешуге болатындығын беделді автор Дарла Дирдорфтың пікірінше, оқытушыларда болуы керек мәдениетаралық коммуникативті құзыреттілік элементтерінің бірі ретінде қарастырады.Осылайша, мақаланың жазылу мақсаты білім беру процесінде мәдениетаралық қақтығыстарды қалай шешу керектігі туралы азаматтардың өтініштеріне жауап беру кезінде Қазақстан Республикасы Оқу-ағарту Министрлігі қандай негізгі құқықтық санаттарға жүгінетінін анықтау және талдау болып табылады.Бұл мақала Қазақстандағы білім берудегі мәдениетаралық проблемаларды шешу үшін пайдаланылатын құқықтық категориялардың ұлттық мәні мен мәтінін нақтылау арқылы мәдениетаралық коммуникативтік құзыреттілікті теориялық түсінуге үлес қосады. Талдау міндетті және кәсіптік білім беруді білдірсе де, оның сөзсіз жаңалығы ұлттық Министрліктің азаматтардың сұрақтарына толық мәтінді жауаптарынан алынған бастапқы деректермен жұмыс істеу болып табылады.Сапалы контент-талдау әдісі арқылы азаматтардың өтініштеріне он бес толық мәтінді жауапты талдай отырып, біз білім берудегі мәдениетаралық мәселелерді шешуде қолданылатын бірнеше негізгі құқықтық категорияларды бөліп көрсете алдық. Нәтижелерді түсіндіру мәдениетаралық білім беру ортасындағы адам құқықтарының қазіргі теорияларына ішінара сәйкестігін көрсетеді.Түйінді сөздер: мәдениетаралық коммуникативтік құзыреттілік; білім берудегі әртүрлілік; білім берудегі тілдік, мәдени және діни құқықтар; теңдік және кемсітпеушілік.