Вопросы отбора судей по законодательству Российской Федерации. Ресей Федерациясының заңамасы бойынша судьяларды іріктеу сұрақтары. (Journal of actual problems of jurisprudence, 2016)
В данной статье рассматриваются вопросы квалификационного отбора судей по законодательству Российской Федерации. Автором подготовлен краткий анализ норм действующего законодательства РФ, регулирующего вопросы отбора судей. Обосновывается необходимость повышения требований к культуре поведения студентов-юристов. Предлагается закрепить на законодательном уровне понятие «судейская карьера». На основе проведенного исследования также предлагается закрепить в Федеральном законе РФ «О статусе судей» норму, предусматривающую обязательность у кандидата на должность судьи степени «магистра права», а также отмечается давно назревшая необходимость повышения возрастного ценза для лиц, впервые претендующих на занятие должности судьи.Аталмыш мақалада Ресей Федерациясының заңнамасы бойынша судьяларды квалификациялық іріктеу сұрақтары қарастырылады. Автормен қолданыстағы Ресей Федерациясының заңнамасы бойынша судьяларды іріктеу сұрақтарын реттейтін нормаларға қысқаша талдау жасалған. Студент-заңгерлердің жүрiс-тұрыстарына, мәдениетіне талаптарды жоғарылату қажеттілігі негізделеді. Заңнама деңгейінде баян ету ұсынылған ұғым –“судьялық мансап”. Өткізілген зерттеудің негізінде РФ федералды заңнамасына мынадай нормаларды енгізу ұсынылады “Судьялардың мәртебесі” нормасы, судья лауазымына үміткерлердің қарастырылған міндеттері “құқықтану магистрі” дәрежесі, сонымен қатар мынадай қажеттілік туындайды6 ежелден қалыптасқан судья лауазымына алғаш үміткерлерге жас ерекшеліктерінің жоғары болуы ұсынылады.