Қазақстан Республикасында жедел сот ісін тергеу барысында қылмыстық процестің қағидаларын жүзеге асыру (Journal of actual problems of jurisprudence, 2020)
Қазіргі заманғы құқықтық тәртіптің маңызды идеясы – қоғамның істерін басқаратын, өзіне жүктелген міндеттердің әр түрлі әлеуметтік процестердің әсерімен орындалуын қамтамасыз ететін тиімді құқықтық жүйені қалыптастыру. Мұндай тетіктердің қалыптасуы, ұйымдастырылуы мен жұмыс істеуінің негізі теорияда принциптер деп аталатын белгілі бір заңнамалық қағидаттар, идеялар мен талаптар болып табылады. Дәл осы қағидаттар осы процеске тартылған органдар мен лауазымды тұлғалардың қызметінің құқықтық механизмінің негізін құрады. Рационалдылық принципі қылмыстық іс жүргізудің негізі ретінде. Қылмыстық процесс принциптерінің жүйесі, ең алдымен, қылмыстық процестің нормаларын және оларды қолданудың бірыңғай тәжірибесін қамтамасыз етуге бағытталған қылмыстық іс жүргізу әрекеттерінің мазмұнын анықтайды. Осыған байланысты, егер принциптер заңда тікелей шоғырланған болса да, олар қылмыстық процестің белгілі бір нормаларын талдау нәтижесінде пайда болған жағдайда, олар өз мақсаттарына жете алады. Рационализм принципі қылмыстық процеске қатысушылардың шешімдерінде және олардың әрекеттерінде көрінеді. Заңды маңызды сапа, ақылға қонымды болжам, физикалық негізделген әрекеттердің заңдылығы, заңдылығы, өлшемдер дегеніміз – заңды тұлғаның нақты жағдайлардағы іс-әрекеттерінің заңдылығы, олардың белгілі бір жағдайда ақылға қонымды адамның ықтимал мінез-құлқына сәйкестігі. Түйін сөздер: мемлекет, құқық, заң, сот, процесс, қылмыстық іс жүргізу.