Сыбайлас жемқорлықтың алдын алу мен азаматтық қоғамды бекітуіндегі цифрландырудың орны (Journal of actual problems of jurisprudence, 2020)
Сыбайлас жемқорлыққа қарсы күресте жариялық және есеп беру орталық рөл атқарады. Сыбайлас жемқорлықтың ең зиянды әсері оның мемлекеттік органдарға сенімділікті төмендетеді. Ақпараттық-коммуникациялық технологиялар баға жетпес құрал болып табылады, олар ақпаратты өңдеуді, беруді және көрсетуді жеңілдетеді, ХХІ ғасырды құрайтын күштердің бірі болып табылады. Жылдам және қол жетімді коммуникациялардың арқасында АКТ транзакциялық шығындар мен кедергілерді азайтады; жергілікті, ұлттық, аймақтық және халықаралық деңгейде тәжірибе, идеялар, қызметтер мен технологияларды іздеуге, алуға және бөлісуге мүмкіндік береді. Жаһандану – бұл оның айқын нәтижесі. Электрондық үкімет АКТ-ны мемлекеттік секторда қызмет көрсетуді жақсарту, халықтың ақпаратқа кең қол жетімділігін қамтамасыз ету және үкіметтің азаматтар алдындағы жауапкершілігін арттыру үшін пайдаланады. Ол мемлекет пен азаматтар, мемлекет пен бизнес, үкімет пен жұмысшылар, сондай-ақ үкімет пен жергілікті атқарушы органдар арасындағы сандық өзара әрекеттесуді қамтиды. Үкімет, бірінші кезекте, экономикалық пайда алу үшін ашық деректер порталдарын құра алатын болса, азаматтық қоғам бюджеттер мен шығындар туралы маңызды ақпаратты қамту үшін осыған байланысты іс-шараларға қатыса алады және үкіметтерді есеп беру үшін қолдана алады. Ғылыми зерттеулердің бір бағыты экономиканы, менеджментті және құқықты цифрландыру әсерінен пайда болған және мемлекеттік-құқықтық салада жүріп жатқан жаңа құбылыстар мен процестердің доктриналық дамуы болып табылады деп қорытындылаймыз. Түйін сөздер: ақпараттық құқық, ақпараттану, сыбайлас жемқорлыққа қарсы, азаматтық қоғам, сандық құқық, цифрландыру.