Ауылшаруашылық кооперациясының дамуының қазіргі кезеңіндегі фитосанитарлық қауіпсіздікті құқықтық қамтамасыз етудің ерекшеліктері (аграрлық, жер, экологиялық заңнаманы талдау) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2020)
Нарықтық экономика жағдайында аграрлық, жер және экологиялық заңдарды реформалауүрдістері ауылшаруашылық кооперацияны дамытуға және фитосанитариялық қауіпсіздіктіқамтамасыз етуге бағытталған. Карантиндік, әсіресе қауіпті және зиянды организмдерденболатын тұрақты қауіптер ауыл шаруашылығының одан әрі дамуына, биоәртүрлілікті арттыруға,сондай-ақ елдің азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз етуге тікелей әсер етеді. Қазіргі уақытта бұлпроблемалар мемлекет экономикасына зиян келтірудің негізгі көзі болып табылады.Нақты мақалада ауылшаруашылық кооперациясының заманауи дамуы жағдайындафитосанитариялық қауіпсіздікті құқықтық қамтамасыз ету мәселелері талқыланады.Осы зерттеуді жазу барысында автор талдау және синтез, жалпылау және жіктеу әдістерінқолданған.Мемлекеттік фитосанитариялық бақылау (қадағалау) саласындағы шектеулі карантиндікшараларды қолдану кезінде ғылыми негіздеу және бағалау мен тәуекелдерді басқару жүйесініңқажеттілігі жедел шешуді талап ететін негізгі міндеттер болып табылады. Осыған байланыстыауыл шаруашылығы өндірісінің, оның ішінде органикалық таза ауылшаруашылық өнімдерініңтұрақты дамуын қамтамасыз ету ерекше маңызға ие. Автор фитосанитариялық қауіпсіздіксаласындағы Қазақстан Республикасының қолданыстағы ауыл шаруашылығы, жер жәнеэкологиялық заңнамаларына талдау жасайды. Фитосанитарлық инспекциялар қызметін жетілдірубойынша қорытындылар мен ұсыныстар келтірілген.