“Жер учаскесін игеру» анықтамасына байланысты ғылыми тұжырымдамалар және жерді мәжбүрлеп алып қою мәселелері (Journal of actual problems of jurisprudence, 2020)
Бұл мақалада жерді мәжбүрлеп алып қою үшін маңызды болып табылатын «жерді игеру»деген түсінікке байланысты ғылыми көзқарастар қарастырылған. Авторлар қазіргі уақыттабұл мәселе аясында біртұтас түсінік жоқ екендігі жер туралы даудың көптігін, құқық қолданупрактикасында бірыңғай тәсілдердің жоқтығын тудыратындығын және жер иелері мен жерпайдаланушылардың сенбеушілігі мен наразылығын туғызатын салдарын айтады.Зерттеудің теориялық маңыздылығы Қазақстан Республикасының Жер құқығы Ерекшебөлігінің “жер учаскелеріне құқықтарды және жерге өзге де құқықтарды тоқтату” құқықинститутына жаңа серпін береді және дамытады, жер құқығы теориясын толықтырады, жаңазерттеушілер, ғалымдар, студенттер және басқа да мүдделі тұлғалар тарапынан қаралатынпроблемаларға қызығушылықтың дамуына ықпал етеді.Осы зерттеу нәтижелерінің тәжірибелік маңыздылығы – жер учаскелерін игермеуінебайланысты меншік иесінен жер учаскесін және жер пайдаланушыдан жер пайдалану құқығыналып қою кезінде бірыңғай тәжірибені қалыптастыруға ықпал етеді.Мақалада шет елдердің заңнамаларына шолу және салыстырмалы талдау, әр түрлі ғылымикөзқарастар мен көзқарастарға теориялық талдау, «жерді игеру» ұғымына автордың анықтамасынқалыптастыруға және Қазақстан Республикасының жер заңнамасын жетілдіру бойыншапрактикалық ұсыныстар ұсынуға мүмкіндік беретін құқық қолдану практикасының талдауыкелтірілген.Түйін сөздер: жер, меншік және басқа құқықтар, жерді мәжбүрлеп иеліктен шығару, жердіигеру, өтемақы.