Азаматтық сот ісін жүргізу – сот билігін жүзеге асырудың іс жүргізу нысаны ретінде (Journal of actual problems of jurisprudence, 2020)
«Азаматтық сот ісін жүргізу» және «азаматтық процесс» құқықтық санаттарының арақатынасыпроблемасы өркениеттік іс жүргізу доктринасында пікірталас болып табылады. Осы зерттеудіңмақсаттары үшін осы құқықтық санаттар ұқсас ретінде қолданылады. Қолданыстағы іс жүргізузаңнамасында азаматтық сот ісін жүргізу термині пайдаланылады. Тұрғысынан реформалауқолданыстағы іс жүргізу заңнамасының түсінігі, мақсаттары мен міндеттері, азаматтық сот ісінжүргізу өзекті мәселелердің бірі болып табылады. Өркениеттік іс жүргізу құқығы доктринасындаазаматтық сот ісін жүргізу (процесс) ұғымы пікірталас болып табылады. Азаматтық іс жүргізуқұқығы ғылымында азаматтық процесті кең және тар түсінудің тұжырымдамалары талқыланады.Тар мағынада түсіндіруді жақтаушылар азаматтық процеске тек соттың азаматтық істер бойыншасот төрелігін жүзеге асыру жөніндегі қызметін ғана жатқызады. Азаматтық процесс кең мағынадасоттың және процестің басқа да қатысушыларының қызметін қамтиды.Сонымен қатар, ғылыми мақалада азаматтық сот ісін жүргізудің теориялық-практикалықзерттеулері, оны іс жүргізу формасы ретінде мамандандыру көрсетіледі. Азаматтық іс жүргізуқұқығын ғылымның осындай тануы үшін бастапқы маңызы бар жалпы ережелер айқындаладыжәне сипатталады, сондай-ақ олардың мамандануына және оның сипаттамасына әсері детанылады. Авторлардың пікірінше, мұндай тәсіл салалық отандық заңнама мен құқықтың, заңтәжірибесі мен құқықтық доктринаның, ерекше рөлді – іс жүргізу кезінде дамуын көрсетеді. Оліс жүргізу нысанының заңды ресімделуін және оның іс-әрекетін қол жеткізілген нәтижелерментексерілгенде, оның жетілдірілуі расталғанда немесе теріске шығарғанда сот қарауының мәнінесәйкес дұрыс анықтауға және дұрыс түсіндіруге, тұтас және жүйелі түрде түсінуге мүмкіндікбереді.Түйін сөздер: азаматтық сот ісін жүргізу, азаматтық процесс, арбитраждық процесс, ісжүргізу нысаны, азаматтық іс жүргізу құқығы ғылымы, зерттеу бағыты ретінде мамандануы.«Азаматтық сот ісін жүргізу» және «азаматтық процесс» құқықтық санаттарының арақатынасыпроблемасы өркениеттік іс жүргізу доктринасында пікірталас болып табылады. Осы зерттеудіңмақсаттары үшін осы құқықтық санаттар ұқсас ретінде қолданылады. Қолданыстағы іс жүргізузаңнамасында азаматтық сот ісін жүргізу термині пайдаланылады. Тұрғысынан реформалауқолданыстағы іс жүргізу заңнамасының түсінігі, мақсаттары мен міндеттері, азаматтық сот ісінжүргізу өзекті мәселелердің бірі болып табылады. Өркениеттік іс жүргізу құқығы доктринасындаазаматтық сот ісін жүргізу (процесс) ұғымы пікірталас болып табылады. Азаматтық іс жүргізуқұқығы ғылымында азаматтық процесті кең және тар түсінудің тұжырымдамалары талқыланады.Тар мағынада түсіндіруді жақтаушылар азаматтық процеске тек соттың азаматтық істер бойыншасот төрелігін жүзеге асыру жөніндегі қызметін ғана жатқызады. Азаматтық процесс кең мағынадасоттың және процестің басқа да қатысушыларының қызметін қамтиды.Сонымен қатар, ғылыми мақалада азаматтық сот ісін жүргізудің теориялық-практикалықзерттеулері, оны іс жүргізу формасы ретінде мамандандыру көрсетіледі. Азаматтық іс жүргізуқұқығын ғылымның осындай тануы үшін бастапқы маңызы бар жалпы ережелер айқындаладыжәне сипатталады, сондай-ақ олардың мамандануына және оның сипаттамасына әсері детанылады. Авторлардың пікірінше, мұндай тәсіл салалық отандық заңнама мен құқықтың, заңтәжірибесі мен құқықтық доктринаның, ерекше рөлді – іс жүргізу кезінде дамуын көрсетеді. Оліс жүргізу нысанының заңды ресімделуін және оның іс-әрекетін қол жеткізілген нәтижелерментексерілгенде, оның жетілдірілуі расталғанда немесе теріске шығарғанда сот қарауының мәнінесәйкес дұрыс анықтауға және дұрыс түсіндіруге, тұтас және жүйелі түрде түсінуге мүмкіндікбереді.Түйін сөздер: азаматтық сот ісін жүргізу, азаматтық процесс, арбитраждық процесс, ісжүргізу нысаны, азаматтық іс жүргізу құқығы ғылымы, зерттеу бағыты ретінде мамандануы.«Азаматтық сот ісін жүргізу» және «азаматтық процесс» құқықтық санаттарының арақатынасыпроблемасы өркениеттік іс жүргізу доктринасында пікірталас болып табылады. Осы зерттеудіңмақсаттары үшін осы құқықтық санаттар ұқсас ретінде қолданылады. Қолданыстағы іс жүргізузаңнамасында азаматтық сот ісін жүргізу термині пайдаланылады. Тұрғысынан реформалауқолданыстағы іс жүргізу заңнамасының түсінігі, мақсаттары мен міндеттері, азаматтық сот ісінжүргізу өзекті мәселелердің бірі болып табылады. Өркениеттік іс жүргізу құқығы доктринасындаазаматтық сот ісін жүргізу (процесс) ұғымы пікірталас болып табылады. Азаматтық іс жүргізуқұқығы ғылымында азаматтық процесті кең және тар түсінудің тұжырымдамалары талқыланады.Тар мағынада түсіндіруді жақтаушылар азаматтық процеске тек соттың азаматтық істер бойыншасот төрелігін жүзеге асыру жөніндегі қызметін ғана жатқызады. Азаматтық процесс кең мағынадасоттың және процестің басқа да қатысушыларының қызметін қамтиды.Сонымен қатар, ғылыми мақалада азаматтық сот ісін жүргізудің теориялық-практикалықзерттеулері, оны іс жүргізу формасы ретінде мамандандыру көрсетіледі. Азаматтық іс жүргізуқұқығын ғылымның осындай тануы үшін бастапқы маңызы бар жалпы ережелер айқындаладыжәне сипатталады, сондай-ақ олардың мамандануына және оның сипаттамасына әсері детанылады. Авторлардың пікірінше, мұндай тәсіл салалық отандық заңнама мен құқықтың, заңтәжірибесі мен құқықтық доктринаның, ерекше рөлді – іс жүргізу кезінде дамуын көрсетеді. Оліс жүргізу нысанының заңды ресімделуін және оның іс-әрекетін қол жеткізілген нәтижелерментексерілгенде, оның жетілдірілуі расталғанда немесе теріске шығарғанда сот қарауының мәнінесәйкес дұрыс анықтауға және дұрыс түсіндіруге, тұтас және жүйелі түрде түсінуге мүмкіндікбереді.Түйін сөздер: азаматтық сот ісін жүргізу, азаматтық процесс, арбитраждық процесс, ісжүргізу нысаны, азаматтық іс жүргізу құқығы ғылымы, зерттеу бағыты ретінде мамандануы.«Азаматтық сот ісін жүргізу» және «азаматтық процесс» құқықтық санаттарының арақатынасыпроблемасы өркениеттік іс жүргізу доктринасында пікірталас болып табылады. Осы зерттеудіңмақсаттары үшін осы құқықтық санаттар ұқсас ретінде қолданылады. Қолданыстағы іс жүргізузаңнамасында азаматтық сот ісін жүргізу термині пайдаланылады. Тұрғысынан реформалауқолданыстағы іс жүргізу заңнамасының түсінігі, мақсаттары мен міндеттері, азаматтық сот ісінжүргізу өзекті мәселелердің бірі болып табылады. Өркениеттік іс жүргізу құқығы доктринасындаазаматтық сот ісін жүргізу (процесс) ұғымы пікірталас болып табылады. Азаматтық іс жүргізуқұқығы ғылымында азаматтық процесті кең және тар түсінудің тұжырымдамалары талқыланады.Тар мағынада түсіндіруді жақтаушылар азаматтық процеске тек соттың азаматтық істер бойыншасот төрелігін жүзеге асыру жөніндегі қызметін ғана жатқызады. Азаматтық процесс кең мағынадасоттың және процестің басқа да қатысушыларының қызметін қамтиды.Сонымен қатар, ғылыми мақалада азаматтық сот ісін жүргізудің теориялық-практикалықзерттеулері, оны іс жүргізу формасы ретінде мамандандыру көрсетіледі. Азаматтық іс жүргізуқұқығын ғылымның осындай тануы үшін бастапқы маңызы бар жалпы ережелер айқындаладыжәне сипатталады, сондай-ақ олардың мамандануына және оның сипаттамасына әсері детанылады. Авторлардың пікірінше, мұндай тәсіл салалық отандық заңнама мен құқықтың, заңтәжірибесі мен құқықтық доктринаның, ерекше рөлді – іс жүргізу кезінде дамуын көрсетеді. Оліс жүргізу нысанының заңды ресімделуін және оның іс-әрекетін қол жеткізілген нәтижелерментексерілгенде, оның жетілдірілуі расталғанда немесе теріске шығарғанда сот қарауының мәнінесәйкес дұрыс анықтауға және дұрыс түсіндіруге, тұтас және жүйелі түрде түсінуге мүмкіндікбереді.Түйін сөздер: азаматтық сот ісін жүргізу, азаматтық процесс, арбитраждық процесс, ісжүргізу нысаны, азаматтық іс жүргізу құқығы ғылымы, зерттеу бағыты ретінде мамандануы.«Азаматтық сот ісін жүргізу» және «азаматтық процесс» құқықтық санаттарының арақатынасыпроблемасы өркениеттік іс жүргізу доктринасында пікірталас болып табылады. Осы зерттеудіңмақсаттары үшін осы құқықтық санаттар ұқсас ретінде қолданылады. Қолданыстағы іс жүргізузаңнамасында азаматтық сот ісін жүргізу термині пайдаланылады. Тұрғысынан реформалауқолданыстағы іс жүргізу заңнамасының түсінігі, мақсаттары мен міндеттері, азаматтық сот ісінжүргізу өзекті мәселелердің бірі болып табылады. Өркениеттік іс жүргізу құқығы доктринасындаазаматтық сот ісін жүргізу (процесс) ұғымы пікірталас болып табылады. Азаматтық іс жүргізуқұқығы ғылымында азаматтық процесті кең және тар түсінудің тұжырымдамалары талқыланады.Тар мағынада түсіндіруді жақтаушылар азаматтық процеске тек соттың азаматтық істер бойыншасот төрелігін жүзеге асыру жөніндегі қызметін ғана жатқызады. Азаматтық процесс кең мағынадасоттың және процестің басқа да қатысушыларының қызметін қамтиды.Сонымен қатар, ғылыми мақалада азаматтық сот ісін жүргізудің теориялық-практикалықзерттеулері, оны іс жүргізу формасы ретінде мамандандыру көрсетіледі. Азаматтық іс жүргізуқұқығын ғылымның осындай тануы үшін бастапқы маңызы бар жалпы ережелер айқындаладыжәне сипатталады, сондай-ақ олардың мамандануына және оның сипаттамасына әсері детанылады. Авторлардың пікірінше, мұндай тәсіл салалық отандық заңнама мен құқықтың, заңтәжірибесі мен құқықтық доктринаның, ерекше рөлді – іс жүргізу кезінде дамуын көрсетеді. Оліс жүргізу нысанының заңды ресімделуін және оның іс-әрекетін қол жеткізілген нәтижелерментексерілгенде, оның жетілдірілуі расталғанда немесе теріске шығарғанда сот қарауының мәнінесәйкес дұрыс анықтауға және дұрыс түсіндіруге, тұтас және жүйелі түрде түсінуге мүмкіндікбереді.Түйін сөздер: азаматтық сот ісін жүргізу, азаматтық процесс, арбитраждық процесс, ісжүргізу нысаны, азаматтық іс жүргізу құқығы ғылымы, зерттеу бағыты ретінде мамандануы.