Қазақстан Республикасының және шет елдердің акционерлік қоғамдарының салыстырмалы талдауы (Journal of actual problems of jurisprudence, 2020)
Қазақстандық және шет елдердің экономиканың нарықтық өзгеруі қазақстандық акционерлікқоғамның құқықтық жағдайының қайта жаңғыруына себеп болды. Капиталды жинақтаудыңқажетті деңгейіне жеткен кез келген елдің нарықтық шаруашылығының неғұрлым маңыздысубъектілерінің қатарына шаруашылық серіктестіктер мен қоғамдар жатады.Нарықтық өзгерістердің қазіргі жағдайында акционерлік қоғам кәсіпкерлік қызметтіңұйымдық нысаны ретінде ерекше маңызға ие болады. Акционерлік қоғамның классикалықфункциясы капиталды тарту және ұзақ мерзімді шоғырландырудан тұрады. Капиталдың болуыкәсіпорындар үшін маңызды. Акционерлік нысан қатысушылардың үлкен шеңберін жасырынбіріктіру үшін оңтайлы болып табылады, акцияларды шығару жолымен қосымша инвестициялартартуға мүмкіндік береді, капиталдың әртүрлі нысандары арасындағы айырмашылықтарды «алыптастайды» және сол арқылы олардың саладан салаға құйылуын жеңілдетеді.Экономикалық өсім инвестицияны қажет етеді. Еркін ресурстарды шоғырландырудың жәнеоларды инвестицияларға айналдырудың ең тиімді тәсілдерінің бірі Акционерлік қоғамдар болыптабылады.Зерттеу әдістері. Ғылыми зерттеудің әдіснамалық негізін ғылыми таным әдістерінің жиынтығықұрайды, оның ішінде жетекші орынды диалектикалық әдіс алады. Осы ғылыми мақаладатанымның жалпы ғылыми әдістері пайдаланылды, оларға ең алдымен формальды-логикалықәдістерді (талдау, синтез, индукция, дедукция, аналогия), сондай-ақ арнайы заңдық әдістерді(формальды-заңдық, салыстырмалы құқықтану және жүйелік талдау әдісі) жатқызуға болады. Зерттеудің теориялық негізін акционерлік капиталды құқықтық реттеу мәселелері бойыншаресейлік және қазақстандық ғалымдардың теориялық және ғылыми-практикалық жұмыстары,акционерлік қоғамдарды қайта ұйымдастыру кезінде, оның ішінде акционерлік қоғамның меншікиесі өзгергенде акционерлер құрылымының өзгеруі, сондай-ақ азаматтық және корпоративтікзаңнама теориясы саласындағы негізгі жұмыстар құрайды.Түйін сөздер: акционерлік қоғам, заңды тұлға, кәсіпкер, жарғылық капитал, кәсіпорындар,құқықтық жағдай, құру тәртібі, акционерлердің құқықтары мен міндеттері, акционерлік қоғаморгандарының құрылу және жұмыс істеу тәртібі.