Конституциялық құрылыс негіздерін қозғайтын ҚР Конституциялық кеңесі шешімдерінің ерекшелігі (Journal of actual problems of jurisprudence, 2020)
Мақала мемлекетіміздің ең негізгі құқықтық актісі Конституция нормаларының жүзегеасырылуын қадағалайтын негізгі орган ретінде Қазақстан Республикасы Конституциялық Кеңесіқызметінің ерекшелігіне көңіл бөлінген. Қазақстан Республикасының Конституциялық Кеңесі өзөкiлеттiгiн жүзеге асыру кезiнде дербес және мемлекеттiк органдарға, ұйымдарға, лауазымдыадамдар мен азаматтарға тәуелсiз, Республика Конституциясына ғана бағынады әрi саяси жәнеөзге себептердi негiзге ала алмайды, сондай-ақ қолданылып жүрген заңдарды басшылыққа алаотырып, өз өкілеттігін жүзеге асырады.Егемен Қазақстанда дамып келе жатқан конституционализмнің институционалдықкомпоненттерінің бірі, Конституцияны қорғау тетігінің, Қазақстан Республикасындағы барлыққұқықтық актілердің оған сәйкестігін қамтамасыз етудің маңызды элементі КонституциялықКеңес – конституциялық бақылау органы болып табылады. Оның қызметін жетілдіруқұқықтық, демократиялық, әлеуметтік мемлекет құрудың бір бағыты ретінде қарастырылады.Конституциялық бақылау органының шешімдері құқық көздерінің қатарына жататындығы,Конституциялық Кеңестің және басқа мемлекеттердің конституциялық соттарының қаулыларынормативтік сипатта бола ма деген мәселе әдебиетте пікірталас болып табылады.  Мақаланы орындау барысында ғылыми-зерттеу әдістері қолданылды: жалпы әдістер –талдау, синтез, диалектикалық әдіс, тарихи әдіс, құрылымдық-функционалдық әдіс, әлеуметтікәдіс, статистикалық әдіс.Түйін сөздер: конституция, нормативтік акт, құқықтық акт, құқық, міндеттер, мемлекеттікорган.