Сот реформасының негізгі бағыттары: сот жүйесінің қорытындылары мен одан әрі жаңғыртылуы (Journal of actual problems of jurisprudence, 2020)
Қазақстан Республикасының сот жүйесін жаңғыртудың мақсаттары сот жүйесін ұйымдастырумен оның қызметіне, судьялардың қандай да бір талаптар дәйекті түрде ұсынатын сотреформаларының кезеңдері арқылы айқындалады. Соңғы онжылдықта сот төрелігінің сапасынаәсер еткен орасан зор жаңалықтар жасалғанын мойындамауға болмайды. Дегенмен, сот төрелігісапасын арттыру – бұл таусылмас бағдарлы, сот реформасы, сот, оның әлеуметтік-құқықтық мәнібар, қоғам өмірінің жағдайын анықтайды қоғамдық және мемлекеттік-құқықтық институттардың,жетілу деңгейі демократиялық мемлекетте жүзеге асырылады.Алға қойылған нәтижелерге қол жеткізудің жаңа мүмкіндіктерін іздеу зерттеулер негізіндежүргізіледі. Осы бағыттағы соңғы серпілістердің бірі өзінің өзектілігі мен уақтылылығындәлелдеген жаңа коммуникативтік тәсілдерді дамыту шеңберінде жобалық менеджмент жүйесіненгізу болып табылады.Бүгінгі күні сот-құқықтық реформалардың табысы өз қызметін сот қоғамдастығында да, сотпроцесіне тікелей байланысты өзге де кәсіптер өкілдерінің да, өз қызметін жүзеге асыратынмамандардың ең көп санының қатысуына байланысты. Қандай да бір практикалық ұсыныстардығылыми-құқықтық бағалау шеңберінде оларды іске асырудың мүмкіндіктері мен жолдарынанықтауға не жасауға болады, бұл Қазақстан Республикасының сот жүйесін жаңғырту процесініңжалпы тиімділігін айқындайды.Түйін сөздер: модернизация, сот жүйесі, реформа, біліктілік, сот процесі.