Жаханша Досмұхамедов – қазақ өлкесіндегі өркениеттің негізін қалаушы (Journal of actual problems of jurisprudence, 2020)
Азаматтық құқықтың дербес құқық саласы ретінде пайда болуы мен дамуы тауар-ақшақатынастарының дамуымен байланысты болды және алғаш рет ежелгі Римде дамыды. Римқұқығы әдет-ғұрып құқығы негізінде, сондай-ақ мүліктік дауларды шешетін магистрлердің сотпрактикасы негізінде қалыптасты. Демек, қазіргі заманғы азаматтық құқықтың негізгі ережелеріалғаш рет Рим құқығында қалыптасты. Ресей империясындағы тауар-ақша қатынастарыныңқарқынды дамуы азаматтық ойдың дамуына күшті серпін берді. Революцияға дейінгіРесейдегі азаматтық-құқық ғылымының жоғары деңгейі Қазақ өлкесінде азаматтық құқықтыңқалыптасуына әсер етті. Көрнекті қоғамдық-саяси қайраткер, кәсіби заңгер, Алаш көсемдерініңбірі, Алаш-Орданың Батыс бөлімшесінің жетекшісі Жаханша Досмұхамедов қазіргі Қазақстантерриториясындағы азаматтық ойдың дамуының басында болды. Оның саяси-құқықтықкөзқарастары қазақ зиялыларының прогрессивті идеяларының, XIX-XX ғасырлардағы орысқоғамдық-саяси ойларының, батыс ойшылдары мен заңгерлерінің әсерімен қалыптасты. Аталмышмақалада автор Жаханша Досмұхамедовтің Қазақ өлкесіндегі азаматтық құқықты қалыптастырумен дамытудағы цивилист ретіндегі рөлін тұңғыш рет қарастырады. Сонымен қатар автор оныңсаяси және құқықтық көзқарастарының негізгі кезеңдерін анықтап береді.Түйін сөздер: мемлекет, заңнама, азаматтық құқық, азаматтық-құқықтық қатынастар,келісім-шарт құқығы, саясат, құқық, автономия, республика, заңдылық.