Эвтаназия феномені: этикалық, медициналық және құқықтық аспектілері (Journal of actual problems of jurisprudence, 2020)
Эвтаназия феномені қоғамдық сананы ежелден дүрліктіре келеді. Қазіргі кезеңдеэвтаназияның этикалық, медициналық және құқықтық мәселелері өзекті болып табылады.Эвтаназия өлім туралы ілім – танатологияның негізгі бөлімдерінің бірі. Талқылаудың бастысұрағы қазіргі мемлекеттердің заңнамасында эвтаназияны заңдастыру мәселесі. Мақаланыңмақсаты – бұл мәселенің қазіргі заманғы жағдайын этикалық, медициналық және құқықтықтұрғысынан талдау. Зерттеу барысында заманауи ғылыми әдістер қолданылды. Шетелдікқайнар көздерінің кең спектрі мен әр түрлі елдердің заңнамалық актілері талданды. Эвтаназиянызаңдастырудың орындылығы туралы жаһандық дискуссияға талдау жасалды. Жалпы ғылымиәдістердің қолданылуы отандық және халықаралық жұмыс әдістемесін салыстыруға мүмкіндікберді. Эвтаназияны заңдастыру немесе тыйым салу негізінде мемлекеттерді жіктеу жүргізілді.Голландияда, Бельгияда және АҚШ-та эвтаназияны қолданудың заңнамалық-құқықтықбазасын мысалға келтіре отырып, оны жүзеге асыру тәртібінің құқықтық регламентациялаудыңмәселелері қарастырылды. Эвтаназияны құқықтық реттеу мәселесі этикалық және медициналықмәселелермен бірге қарастырылады.Зерттеу нәтижесінде қорытынды жасалады. Мақалада өсіп келе жатқан көптеген елдердеэвтаназияны заңдастыруды ескере отырып, медициналық этикаға тигізілуге мүмкін зардаптарыанықталды. Медициналық этикалық кодекстер мәселенің қазіргі жағдайына байланысты қалайбейімделуі керек деген болжам негізделеді.Түйін сөздер: құқықтар, эвтаназия, өлім, медициналық этика, заң, заңдастыру, тыйым.