Қылмыстық құқық бұзушылықтарды жасыруына қарсы және лауазымды тұлғалармен есепке алу-тіркеу тәртібін сақтауы туралы ретроспективті талдау (Journal of actual problems of jurisprudence, 2020)
Осы мақалада қылмыстық құқық бұзушылықтарға қарсы және қылмыстық қудалауоргандарының лауазымды тұлғалармен есепке алу-тіркеу тәртібін сақтауы туралы ретроспективтіталдау жүргізілді. Бұл жұмыстың мақсаты тарихтың әр түрлі кезеңдеріндегі (құл иелену дәуірі,орта ғасырлық кезең, буржуазия дәуірі, кеңестік уақыт кезеңі, қазіргі Қазақстан) қылмыстыққұқық бұзушылықтар туралы ақпаратты қабылдау, тіркеу, есепке алу мәселелерін зерттеу болыптабылады. Сонымен қатар, қазақ кәдімгі құқық кезеңінде есепке алу-тіркеу тәртібін сақтауаспектілері зерттелді. Сондай-ақ, қылмыстық құқық бұзушылықтар туралы ақпаратты қараутәртібін бұзғаны үшін лауазымды тұлғалардың жауапкершілігін саралау мәселелері де қозғалды.Зерттеудің өзектілігі заң әдебиетінде есепке алу-тіркеу тәртібін сақтау және қылмыстық құқықбұзушылықтарды жасыруға қарсы іс-қимыл мәселелеріне ретроспективті талдау жүргізуменбайланысты емес. Мақаланың практикалық мәні Тарихи аспектілерді зерделеу өткен жылдардағыпроблемаларды зерттеуге, лауазымды тұлғалардың есепке алу-тіркеу тәртібін сақтауының оңтәжірибесін қорытындылауға, сондай-ақ қылмыстық құқық бұзушылықтарды жасыруға қарсы іс-қимылдың перспективалық бағыттарын анықтауға мүмкіндік берді. Ғылыми мақаланы дайындаубарысында зерттеудің жалпы ғылыми және жеке ғылыми әдістері (тарихи, диалектикалық,салыстырмалы-құқықтық, логикалық) пайдаланылды. Авторлар практикалық мысалдардың кеңшеңберін келтірген.Түйін сөздер: есепке алу-тіркеу тәртібі, қабылдау, тіркеу, есепке алу, жасыру, қылмыстыққұқық бұзушылық.