Трансшекаралық өзендерді реттеудегі Еуропа және Азия мемлекеттерінің тәжірибесі (Journal of actual problems of jurisprudence, 2020)
Аңдатпа. Бұл мақалада трансшекаралық өзендер мен су айдындарын ұтымды пайдаланудықұқықтық реттеу мәселелері, сондай-ақ жаһандану және интеграция жағдайында ҚазақстанРеспубликасының су заңнамасын жетілдіру мәселелері қарастырылады. Сумен қамтамасыз етужәне су ресурстарын ластау мәселелері ұлттық проблемалардың шеңберінен шығып, олардыхалықаралық деңгейде шешу қажет. Қазақстан бірнеше елдермен ортақ ағындарға ие, олардыбасқару ымыраға келуді болжайды. Тек екі мемлекеттің мүдделерін ескере отырып шешуді талапететін күрделі трансшекаралық проблемалар ғана емес, сондай-ақ өңірде өзінің экологиялықфункцияларын орындауға және экологиялық қауіпсіздікті қамтамасыз етуге қабілетті табиғиэкожүйелерді сақтауды да жинақталды. Өзен экожүйелерін сақтау үшін үлкен құндылықтыбілдіретін шағын өзендердің проблемасы көтерілуде.Авторлар бұл мақалада трансшекаралық өзендердің проблемаларын шешудегі көпжылдықтәжірибе тек Нормативтік-құқықтық принциптердің бірлігіне, экономикалық және саясимүдделерді өзара сақтау мен құрметтеуге негізделген өңірлік тұрақтылықты қамтамасыз етугежәне трансшекаралық өзендердің су ресурстарын ластанудан бірлесіп пайдалану мен қорғаумәселелерін шешуге болатынын көрсетеді. Су ресурстарын басқарудың заңды негізін құру Суресурстарын пайдаланудағы қайшылықтарды одан әрі шешуге мүмкіндік береді. Түйін сөздер: трансшекаралық өзендер, су объектілері, реттеу, су құқығы, су ресурстары, супайдалану, су объектілері.