Қазақстан Республикасында ішкі істер органдары қызметінің имидж және қоғам сенімі туралы мәселелері (Journal of actual problems of jurisprudence, 2020)
Бұл мақалада полиция қызметкерлерінің құқықтық мәдениетін және имиджін көтеруменбайланысты сұрақтар қарастырылған. Мақалада, полицияның азаматтардың құқықтары менбостандықтарын қорғауда бірінші және құқықбұзушылармен де бірінші болып кездесетіндігітуралы, сондай-ақ, құқықтық мемлекетте полиция құқықтық тәртіпті қамтамасыз ету функциясынжәне азаматтардың құқықтары мен бостандықтарын қорғау, ескерту және алдын алу шараларынқолдануға бағдарланғандығы туралы қорытынды негізделген.Авторлар бүкіл әлемде полиция қызметінің азаматтық қоғамдағы ерекше ашық назардаболатын келелі мәселе екендігін қарастырған. Құқықтық тәртіпті қамтамасыз ету жәнемемлекеттік пәрменділікті жүзеге асыруда полициядағы әкімшілік өзін-өзі басқаруды шектеу,олардың қызмет бөліністерінің бағыттарын анықтау, полицияның қызметінің құзырлылығынайқындайтын құқық нормаларына, нормативтік бекітілген актілерге қатысты байланысты.Зерттеу обьектісі болып, ішкі істер құқық қорғау органдарындағы полиция қызметіменбайланысты туындайтын қоғамдық қатынастар танылады. Берілген анықтамалық мағынағасәйкес обьекті негізінде зерттеу пәні анықталған. Бұл полиция қызметінің беделін жәнеқұқықтық мәдениетін көтерумен байланысты туындаған өзекті сұрақтар. Қарастырылып жатқанзерттеудің мақсаты – полиция орган ретінде қызметінің қоғам алдында беделі мен сенімінкөтеруге байланысты ұсыныстарды әзірлеу болып табылады.Түйін сөздер: полиция, бедел, сенім, құқықтық сана, құқықтық мәдениет, моральдықбастаулар.