Азаматтардың ақпараттық құқықтарын қорғау заң ғылымының ба ретінде (Journal of actual problems of jurisprudence, 2020)
Мақалада қазіргі жағдайда азаматтардың ақпараттық құқықтарын қорғауды жаңартусебептері талданады. Ақпараттандыру, содан кейін цифрландыру мемлекетке тиімді басқарудықамтамасыз ету және ұлттық және қоғамдық қауіпсіздікті қорғау үшін барлық қажетті ақпараттыжинауға мүмкіндік береді. Алайда, жеке тұлғаның ақпараттық қауіпсіздігі мәселелері барлықжағынан толық қорғалмаған: технологиялық, техникалық, процедуралық, құқықтық және т.б.Ақпараттық құқықтар құрылымын талдау негізінде адамның ақпаратты қорғауға құқығыныңмазмұнын қайта қарау қажеттілігі туралы қорытынды жасалады. Жеке тұлғаның ақпараттыққауіпсіздігінің заманауи мәселелерін зерттеу негізінде автор конституциялық және ақпараттыққұқық саласындағы бірқатар ұсыныстар ұсынады. Атап айтқанда, адам құқықтарының классикалықтеориясына түзетулер ұсынылды. Дәлірек айтсақ, ақпараттық құқықтарды, атап айтқанда жекеқұқықтардың бүкіл кешенін жекелеген құқықтар ұрпағына бөлу ұсынылады. Автордың пікірінше,мұндай тәсіл әлемдік қоғамдастықтың құқықтық қорғау, халықаралық конвенцияларды әзірлеумәселелерін шешуге жан-жақты қатынасын қамтамасыз етеді және олардың барлық деңгейдеорындалуын бақылауды қамтамасыз етеді.Түйін сөздер: ақпарат, ақпараттық құқықтар, ақпаратттық құқықтарды қорғау, ақпараттыққауіпсіздік, тұлғаның құқықтарын қорғау.