Абайсыз қылмыстық мінез-құлық уәждемесі (автокөлік құқық бұзушылықтар мысалы негізінде) (Journal of actual problems of jurisprudence, 2019)
Абайсыз қылмысқа қарсы күрес адамдардың абайсыз мінез-құлқына байланысты үдерістердің ұдайы өсуіне байланысты мемлекеттің басым міндеттерінің қатарына жатқызылуы тиіс. Мемлекет пен қоғамды мұндай мінез-құлықтың зиянды салдарынан қорғау мүдделері оның жақын және тікелей тұлғалық детерминанты ретінде уәжін талдауға әкеп соқтырады. Себебі қасақана және абайсызда жасалған қылмыстарға тән және өзінің сипаты бойынша бұл зиянды зардаптарға әкеп соққан қоғамдық қауіпті мінез-құлық себептері. «Мотивация» ұғымы «мотив» ұғымының кеңдігі, бұл құқыққа қарсы мінез-құлық себептері ретінде әрекет ете алатын қажеттіліктер, мүдделер, әдеттер және т.б. жиынтығын білдіреді. Мақалада абайсыз мінез-құлықтың себебі тек қана әрекетті қамтитындығы, ал оның зиянды салдары азайғаны, соның салдарынан себеп пен зиянды зардаптардың байланысы үзілгендігі байқалады. Абайсыз қылмыстық мінез-құлық уәждерін жіктеу алдын алу шараларын әзірлеу барысында ескерілуі тиіс, осындай мінез-құлықты уәждейтін факторлар көрсетілген.