Балалар құқықтарында қауіпсіздік жүйесінің талаптары (Journal of actual problems of jurisprudence, 2019)
Осы мақаланың өзектілігі баланың құқықтық қоғамның басты тұлғаларының бірі болып табылатынын көрсетеді. Баланың құқықтарының құбылысы тек қана құқықтар мен бостандықтарға ие болу мүмкіндігін ғана емес, кәмелетке толмаған баланың мүддесін ескере отырып, жастық мәртебесінің кемшіліктерін өтеуге арналған бірнеше нысандарды (әлеуметтік және құқықтық мекемелерді) қамтитын қамтамасыз етілген жүйені қамтиды. Кәмелетке толмағандарға қатысты сот төрелігі – құқықтық қарым-қатынастың нақты салаларында – әділеттілік және басқа да қоғамдық қатынастарда балалардың құқықтарын қамтамасыз етудің (қорғаудың) негізгі нысандарының бірі. Кәмелетке толмағандардың істері бойынша сот төрелігі тұжырымдамаларының және әртүрлі елдердегі оның ұйымдық-құқықтық формаларының плюрализмін ескере отырып, осы ғылыми зерттеулердің мақсаты балалар құқықтарының, бостандықтары мен мүдделерін қамтамасыз ету жүйесінде кәмелетке толмағандарға қатысты сот төрелігінің қазіргі заманғы түсінуді қалыптастыру болып табылады. Кәмелетке толмағандардың істері бойынша сот төрелігі форматы мәселесі бұл мекеме білім беру және тестілеу сатысында тұрған елдер үшін өте маңызды және ғылыми зерттеулер идеялары ұлттық заңнамаға балалардың құқықтарын қамтамасыз ету тетіктерін жетілдіру үшін енгізілуі мүмкін. Жұмыстың әдіснамалық негізі жүйелік тәсілмен, абстракция әдісі, талдау, индукция, салыстырудан тұрады. Бұдан басқа, арнайы ғылыми әдістер кеңінен қолданылады: құқықтық герменевтика әдісі, салыстырмалы, логикалық-семантикалық және т.б. Талдаудың ыңғайлылығы үшін мақалада кәмелетке толмағандардың істері бойынша сот төрелігінің мәнін және шекараларын түсінудің екі негізгі тәсілі атап өтіледі: кәмелетке толмағандарға қатысты сот төрелігін тек балалар үшін әділ сот әдісі ретінде қарау; осы мекеменің шекараларын барлық осы құқықтық қатынастарда баланың ең жақсы мүдделерін қамтамасыз етуге бағытталған профилактикалық, әлеуметтік, медициналық-психологиялық, пентологиялық және постенттік қызмет түрлерін қосу. Зерттеу нәтижесінде кәмелетке толмағандарға қатысты сот төрелігі қылмыстық іс қозғау барысында кәмелетке толмаған құқық бұзушыға ғана емес, сондай-ақ балалар мен балаларға арналған мамандандырылған әділет жүйесін қалыптастыратын әлеуметтік және заңды мекеме, сондай-ақ тетіктердің жиынтығы педагогикалық және оңалту рәсімдері мен қиын өмірлік жағдайларда балалардың құқықтарын, бостандықтары мен заңды мүдделерін қамтамасыз етуге бағытталған бағдарламалар Мемлекеттік және мемлекеттік емес органдар. Кәмелетке толмағандардың істері жөніндегі сот төрелігін қылмыстық сот төрелігі процесінің шеңберінен шығатын интеграцияланған жүйелік және көп функциялы қызмет түрі ретінде түсіну балалардың құқықтарын қамтамасыз етудің осы түрінің жұмысында кең әкімшілікқұқықтық компоненттің болуын анықтайды.