Күдіктіге, айыпталушыға қорғау құқығын қамтамасыз ету принципі және оның қылмыстық процестің басқа да принциптеріне қатысы (Journal of actual problems of jurisprudence, 2019)
Мақалада күдіктіге, айыпталушыға қорғау құқығының қамтамасыз ету принципі және оның қылмыстық процестің басқа да принциптерімен қатысы қарастырылады. Күдіктіге, айыпталушыға қорғау құқығын қамтамасыз ету әділдік пен қылмыстық сот төрелігі принципi ретінде, конституциялық және қылмыстық-іс жүргізу нормаларына сүйенеді. Қазіргі уақытта қылмыстық іс бойынша адвокаттың қатысу мүмкіндігі айтарлықтай кеңейді. Осы мақаланың мақсаты күдіктіге, айыпталушыға қылмыстық процестегі басқа да принциптермен қорғау құқығын қамтамасыз ету қағидатын қарау болып табылады. Қорғаныс функциясын табысты іске асыру үшін адвокаттың жеткілікті қаражат бар-жоғын анықтау мүмкіндігі. Күдіктіге және айыпталушыға қорғау құқығын қамтамасыз ету айыпталушының кінәсіздігі презумпциясынан туындайды: қорғау құқығы әлі кінәлі деп танылмағандарға және қылмыс жасауда күдіктіге және айыпталушыға ғана талап етіледі. Күдікті мен айыпталушының қорғау құқықты іске асыруды қамтамасыз ету міндеті қылмыстық іс жүргізуді жүзеге асыратын мемлекеттік органдарға жүктеледі және оны табысты аяқтауға жауапты болады. Дегенмен, Қазақстан Республикасының қазіргі Қылмыстық іс жүргізу кодексінде іргелі және басымдықты болатын бәсекелестік қағидаты, біздің ойымызша, кінәсіздік презумпциясы қағидаттары мен күдіктінің және айыпталушыны қорғау құқығын қамтамасыз етудің өз мәні мен өзара байланысын төмендетеді. Қазақстан Республикасының жаңа Қылмыстық іс жүргізу кодексін қабылдаған кезде, қылмыстық процеске қарсы іс-қимыл үдерісін экстремалды қолдау, шындықты анықтаудан бас тарту, соттың дәлелдеудегі пассивті ролі, тараптардың дәлелдеу жауапкершілігін іс жүзінде орналастыру, күдіктіге және айыпталушыға қорғау құқығын қамтамасыз ету принципіне әсер етпеуі мүмкін еместiгi. Бұл, мәні бойынша, бәсекелестіктің ресми-құқықтық деңгейінде ғана жүзеге асырылады, сондықтан табиғатта өте аз прагматикалық, бұл сөзсіз қорғаудың сапасына әсер етеді. Алдын ала тергеу органдары айыпталушылардың құқықтарын қамтамасыз етуге қатысты барлық нормаларды ұдайы орындауға міндетті. Осы нормалардың бұзылуының әрқайсысы, сайып келгенде, жауапкердің қорғаныс құқығын қамтамасыз ету принципін бұзуға және іс бойынша шындықты орнатуға кедергі келтіреді. Түйін сөздер: күдікті, айыпталушы, қорғаныс, алдын ала тергеу, кінәсіздік презумпциясы, қарсылас.