Қазақстан Республикасының қылмыстық іс жүргізуде дәлелдемелердің жол берілуінің мәселелері (Journal of actual problems of jurisprudence, 2019)
Мақала қылмыстық іс жүргізу заңнамасымен осы мекемеде енгізілген өзгерістердің негізінде қылмыстық істер бойынша дәлелдемелердің жол берілуінің теориялық және практикалық мәселелерін зерттеуге арналған. Дәлелдердің заңдық және практикалық тұрғыда дәлелдемелер ретінде қабылдануына қатысты мәселелерді шешу рәсімі талданды. Қылмыстық істер бойынша дәлелдемелерге жол бермеуді танудың қарама-қайшылық тәжірибесін талдауға бағытталған. Қазақстан Республикасының қылмыстық процесіндегі дәлелдемелердің жол берілуіне объективті өлшемдердің қалыптасуының материалдық-генезисі талданды. Қазақстан Республикасының қылмыстық процесiнде дәлелдемелердiң мiндеттi сипаты болып табылады. Қазақстан Республикасының қылмыстық процесіндегі дәлелдемелердің жол берілуінің объективті критерийі маңызды шындық болуы керек деген қорытындыға келді. Мақалада қылмыстық сот ісін жүргізудің алдын ала сатыларында дәлелдемелердің жол берілуін анықтау үшін құқық қорғау органдарының лауазымды тұлғаларының өкілеттіктерінің дискурстық тұжырымдамасын талдауына назар аударылады. Зерттеушінің және тергеушінің дәлелдемелердің жол берілуін анықтайтын дискурсивтік мүмкіндіктерін кеңінен қолдану сот төрелігінің талаптарын қанағаттандырмайтын рәсімдік шешімдердің бақыланбайтын түрде шығарылуына әкеліп соқтырады. Іс-шара алдындағы тергеу барысында процессуалдық заңнаманы бұзу жағдайында сот ісін қараудың перспективаларына айтарлықтай ықпал етіледі. Сот процедуралық бұзушылықтарды мұқият талдауға тиіс. Түйін сөздер: қылмыстық процесс, дәлелдемелер, процедуралық дәлелдемелер, қылмыстық дәлелдемелер процесі, қылмыстық-дәлелдеу теориясы.