Электронды құжат айналымын халықаралық-құқықтық реттеудің қайнар көздері (Journal of actual problems of jurisprudence, 2019)
Ұсынылған мақалада әлемдік тәжірибедегі электронды құжат айналымын құқықтық реттеудіңөзекті мәселелері қарастырылған, атап айтқанда, электронды құжат айналымын халықаралық– құқықтық реттеу қайнар көздері қарастырылған. Электронды құжат айналымы саласындағықатынастарды реттейтін ұлттық нормативтік база көбінде басқа мемлекеттердің тәжірибесінетәуелді екенін айта кету қажет. Басқа мемлекеттердің заңшығару тәжірибесі электронды құжатайналымының даму тенденциялары елдің даму бағытымен сәйкес келген жағдайда аса пайдалы.Бұл мақалада осы саладағы халықаралық нормативтік-құқықтық актілерге кешенді саралаужүргізілген.Бұл зерттеудің мақсаты электронды құжат айналымы саласындағы қатынастарды реттейтінхалықаралық құқық нормаларын саралау. Электронды құжат айналымын реттейтін мемлекеттерді3 блокқа бөлуге болады. Әр блокқа электронды құжат айналымын реттеудің өзіндік моделітиесілі. Бірінші блок – электронды құжат айналымын реттеудің америкалық моделі. Ол АҚШ,Канада және өзге де елдерде қолданылады. Екінші блок – европалық модель. Евро Одаққа мүшеелдерде қолданылады. Үшінші блок – электронды құжат айналымын реттеудің постсоветтікмоделі. ТМД елдерінің көбінде қолданылады.Авторлар электронды құжат айналымын реттейтін халықаралық құқық нормаларын ұлттықзаңнамаға импламентациялау қажеттігі жайлы тұжырым жасайды.Мақаланың теориялық-әдістемелік негізін жалпығылыми талаптар мен жеке ғылымиәдістеменің органикалық үйлесімі құрайды. Сонымен қатар, жұмыста жеке ғылыми әдістер деқолданылған: құрылымдық-жүйелі саралау, нақты тарихи, салыстырмалы құқықтық, логикалық,статистикалық әдістер және басқалары.Түйін сөздер: электронды құжат, электронды құжат айналымы, электронды коммерция,электронды қолтаңба, электронды хабарлама.