Отбасы институты: тұжырымдамасы, құраушы элементтері (Journal of actual problems of jurisprudence, 2019)
Бұл мақала өзекті тақырыптардың бірі – Отбасы институтына арналған. Қазіргі таңдаотбасы институты елеулі өзгерістерге ұшырады. Ажырасу біздің өмірімізде кеңінен таралған:іс жүзінде әрбір үшінші неке ажырасуымен аяқталады және «азаматтық неке» саны да көбеюде,демек неке мен отбасылық қарым-қатынастарға деген жеңіл қөзқарастың әсері неке одағыныңтұрақтылығына теріс ықпал етуде.Мақалада отбасы түсінігінің тар мағынада қолданылатын классикалық үштігі болыпсаналатын анасы-баласы-әкесі – «нуклеарлық отбасының» белгілері анықталған. Бұл отбасыныңәрбір мүшесіне өздері қадағалайтын функциялар берілген. Сонымен қатар, мақалада негізгіәлеуметтік элемент ретінде отбасы ұғымы мен рөлі және әлеуметтанушылар мен психологтардыңата-ана функцияларына жасаған талдауы қарастырылған.Мақаланың практикалық маңыздылығы алынған нәтижелерді Қазақстан Республикасыныңзаңнамасын жетілдіру үшін пайдалану болып табылады, себебі заңнамада құқықтық категорияретінде әке ұғымы қарастырылмаған, оның тек құқықтық мәртебесінің кейбір ерекшеліктері ғанаашылған.Түйін сөздер: нуклеарлық отбасы, ана болу, әке болу, азаматтық неке, неке құрылымы.