«Ішкі істер органдарының арнайы операциялары» ұғымын анықтау сұрағы туралы (Journal of actual problems of jurisprudence, 2019)
Мақалада ішкі істер органдарының әкімшілік қызметінің арнайы операциялар ұйымдастыружәне жүргізу сияқты дербес аспектісі қарастырылады. Автор осы саладағы негізгі терминдердіанықтау мәселелерін зерттейді. Ішкі істер органдарының арнайы операцияларының ұғымын,мазмұны мен түрлерін нақты түсіну құқық қорғау жүйесін тиімді ұйымдастыру үшін ғана емес,сонымен қатар жеке және заңды тұлғалардың құқықтары мен бостандықтарын қамтамасыз етуүшін қажет. Ішкі істер органдарының арнайы операциялары априори проблемалық жағдайлардыкүштеп шешуді білдіреді, мәжбүрлеу шараларын кеңінен қолданылуымен байланысты болады.Тиісінше, ішкі істер органдарының арнайы операциялары тартылған азаматтардың конституциялыққұқықтары мен бостандықтарына тікелей әсер етеді.Автор өз жұмысында «арнайы операциялар» ұғымын анықтау мәселесін қарастыруда.Сонымен қатар, мақалада әртүрлі ғалымдардың ішкі істер органдарының арнайы операцияларынанықтау мен жіктеуге қатысты пікірлері келтірілген. Арнайы операциялардың ұғымы ҚазақстанРеспубликасының қолданыстағы заңнамасында белгіленбегенін атап өткен жөн. Автордыңпікірінше, бұл тұжырымдама «Қазақстан Республикасының ішкі істер органдары туралы» Заңындакөрініс табуы керек. Өз позициясын дәлелдеу үшін автор ішкі істер органдарының арнайыоперациялардың негізгі ерекшеліктерін көрсете отырып, оның анықтамасын ұсынады.Түйін сөздер: арнайы операция, құқық қорғау органдары, мемлекеттік мәжбүрлеу, әкімшілікқызмет әдісі, әкімшілік қызмет нысандары.