Қазақстан Республикасындағы білім беру қауіпсіздігін қамтамасыз ету мәселесі бойынша (Journal of actual problems of jurisprudence, 2019)
Осы мақалада Қазақстан Республикасының білім беру жүйесіндегі ұлттық қауіпсіздіктің негізгі элементтерінің бірі болып табылатын мәселелер талданады.Қазақстанның білім беру және балалардың құқықтарын қорғау саласындағы негізгі келісімдерінің орындалуына талдау жасалған. Бұл жұмыстың мақсаты білім беру саласындағы қауіпсіздікті қамтамасыз ету, осы саладағынегізгі қауіптерді зерделеу, қорғау объектісі мен пәнін анықтау болып табылады. Жұмыстыжазу кезінде жалпы теориялық және арнайы танымдық әдістер қолданылды: диалектикалық,салыстырмалы құқықтық, тарихи, ресми догматикалық (нақты құқықтық), нақты заңды жәнелогикалық. Зерттеудің ғылыми-тәжірибелік маңызы болып алынған нәтижелер мен тұжырымдарсаналады.Білім беру қауіпсіздігі мәселесіне ғылыми қызығушылықты арттыру осы салада жүргізіліпжатқан реформалармен, атап айтқанда, Қазақстандағы білім беру жүйесінің құқықтық тетігінжетілдіру бойынша отандық және халықаралық бастамалармен байланысты. Нәтижесінде,мақала осы саладағы жасалған үлкен жұмыс көлеміне қарамастан, әлі де білім беру жүйесінұйымдастыруды жетілдіру үшін мәселелердің көптігі анықталды.Мақалада Қазақстандағы білім беру жүйесін құрудың және дамытудың негізгі кезеңдерінеталдау жасалып, сонымен қатар мемлекеттің мемлекеттік органдарының және оқу орындарыныңалдында тұрған міндеттері айқындалады.Мақаланың практикалық маңыздылығы алынған нәтижелерді Қазақстан Республикасыныңбілім беру жүйесіндегі қолданыстағы заңнамасын жетілдіру үшін пайдалану мүмкіндігі болыптабылады.Түйін сөздер: білім, қауіпсіздік, білім беру жүйесі.