Құқықтық білім беру мен құқықтық тәрбие сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетті және сыбайлас жемқорлыққа қарсы сана қалыптастыру негізі ретінде (Journal of actual problems of jurisprudence, 2019)
Мақала Қазақстан Республикасында құқықтық тәрбие мен құқықтық білімнің теориялық және құқықтық талдауы, сыбайлас жемқорлыққа қарсы мәдениетті қалыптастыру және сыбайлас жемқорлыққа қарсы санацияға арналған. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы күрестегі ең маңызды бағыт – бұл, ең алдымен, құқықтық білім беру мен насихаттау құралдарын пайдаланатын жемқорлыққа қарсы білім беру. Айта кету керек, осы салалар құқықтық білім беруді жүзеге асыруда тек мемлекеттік органдар мен арнайы уәкілетті тұлғалар мен құрылымдардың үйлесімді күш-жігерлерін қажет етеді. Құқықтық білім беруде азаматтық қоғамның, құқық қорғау ұйымдарының, сондай-ақ, жеке азаматтардың жеке адамның құқықтық әлеуметтенуі процесіне байланысты қандай да бір рөл атқарады. Құқықтық білім беруді жүзеге асыру тек құқықтық білімді қалыптастырумен байланысты нақты және практикалық шаралармен шектелмейді.Жалпы бағыт ретінде құқықтық тәрбие этикалық, діни, мәдени, психологиялық және басқа дадәстүрлерді оқытумен тығыз байланысты. Олардың барлығы заңдылықтың, құқықтық тәртіптінығайтуға, құқықтық мәдениетті нығайтуға ықпал етеді. Қоғамды сыбайлас жемқорлыққа жәнехалықты сыбайлас жемқорлыққа қарсы оқытуға теріс қабылдауды қалыптастыру моральдықжәне азаматтық білімнің, құқықтық мәдениеттің ажырамас бөлігі болуы тиіс, қоғамға олардыңқұқықтары мен міндеттерін түсінуі керек.Түйін сөздер: құқықтық білім, құқықтық тәрбие, құқықтық мәдениет, заңдылық, сыбайласжемқорлық, сыбайлас жемқорлыққа қарсы күрес, жемқорлықтың алдын алу шаралары.