ХІХ ҒАСЫРДАҒЫ БАТЫС ЕУРОПА МЕН АҚШ МЕМЛЕКЕТТЕРІНДЕГІ ДӘЛЕЛДЕМЕЛЕРДІ ЖИНАУДАҒЫ АДВОКАТ-ҚОРҒАУШЫНЫҢ ҚЫЗМЕТІ (Journal of actual problems of jurisprudence, 2019)
Қазіргі кезде Ресеймен қоса континенталды Еуропа елдерінде қорғаушылардың дәлелдеме жинауқұқықтарын кеңейту үрдістері көрініс табуда. Заң әдебиеттерінде сотқа дейінгі сатылардабәсекелестікті ұлғайту туралы көптеген мәселелер көтерілуде. Прокурорлық тергеуге қорғаушыныңқатысуы минималды болатын Германияның өзінде де, осы елдің белгілі тәуелсіз заңгерлеріменҚІЖК-ң жобасы жасалған. Жоба бойынша, қорғаушының өзіндік тергеу институтын құруқарастырылған.[18, 87-б] Ресейде қылмыстық іс жүргізу заңнамасында реформа жүргізген кездеАҚШ-тың және басқа да бәсекелестік іс жүргізу қалыптасқан елдердің оң тәжірибесін қолданукеректігі түсінікті. Сонымен қатар, Ресейдің қылмыстық кодексінің ерекшеліктерін де ескеру керек.