Сот бақылауы адамның жеке басына тиіспеушілік қағидасының жүзеге асырылуының құралы ретінде (Journal of actual problems of jurisprudence, 2019)
Сот бақылауының қылмыстық сот өндірісінің сотқа дейінгі стадияларында біртіндепкеңейтілуі адам жəне азаматтың конституциялық құқықтары мен бостандықтарының қамтамасызетілуінің əдісі ретінде сот билігінің негізгі көрсетулерінің бірі болып табылады. Соңғы бес жыл-да заңға енгізілген негізгі өзгертулердің бірі бұлтартпау шарасы ретінде қамауға алудың прокурор-мен емес, сотпен санкциялануы, сонымен қатар Конституцияда бекітілген адам жəне азаматтардыңқұқықтары мен бостандықтарын шектеуші тергеу əрекеттерінің де, атап айтқанда тінту; пошта-теле-граф жөнелтілімдерін тұтқындау, оларды тексеру мен алу; хабарды жол-жөнекей ұстау; сөйлесулердітыңдау мен жазудың сотпен санкциялануы шынайы құқықтық мемлекет болудың бір кепілі деппайымдауға мүмкіндік береді.Түйін сөздер: сот бақылауы, адамның жеке басына тиіспеушілік, санкция, бұлтартпау шарасы, сотқашағымдану институты, тергеу əрекеттері, прокурорлық қадағалау.