Арктиканың құқықтықтың режимі – жаңа шақыру жəне өлшемдер (Journal of actual problems of jurisprudence, 2019)
Арктиканың мұзды жамылғысы бар аймағының ерекшелігіне байланысты халықаралық құқықтық тəртібі 1982 жылықабылданған БҰҰ-ның теңіздік құқығы туралы Конвенциясына негізделген. Бүгінде осы аймақтарды иеленуге жəне шекаралармен теңіздер түбіне қатысты əскери қақтығыстар жоқ деуге болады. Дегенмен алыстағы немесе жақындағы келешекте осымəселелер бойынша дау-жанжалдар тууы мүмкін. Мақаланың мақсаты – Арктиканың құқықтық режимін, континентальдышельф, жағадағы суларға шекара орнатудағы даулар, тəуелсіз экономикалық зоналар мен Арктика құрлығының егемендіаймақ болу құқығы туралы мəселелерді зерттеп, оларға анализ жасау.