Құқықтың жалпы теориясының пәні мен әдісінің диалектикасы (Journal of actual problems of jurisprudence, 2019)
Құқық объект ретінде әртүрлі ғылымдармен зерттеледі. Сол ғылымдардың әрқайсысы құқықты өзініңспецификалық түсінігі мен өзінің сол объектіні зерттеу тәсілдерін қолдану көзқарасымен, өзінің ерекше пәнімен әдісі позициясынан қарастырады. Әдіс танушы субъектіні зерттеушілік әрекетке бағыттайтын, белгілібір амалдар мен танудың объектісі мен затының жиынтығы болып табылады. Сол амалдар мен тәсілдердің жиынтығы мынадай мақсаттарды көздейді: құқық теориясының жалпы пәнін суреттеу, құқықты оның бол-мысы мен заңы арқылы әлеуметтік құбылыстардың әралуандылығын зерттей отырып қарастыру. Жалпықұқық теориясы пәнінің өзгешелігінде, оның әдісінің де өзгешелігі көрініс табады. Құқық туралы теориялықбілімді қолданыстағы құқық тұжырымдамаларында болатын оның болмысы мен құбылысы ретінде қарастыру,жиынтығында оның пәні мен әдісінің арасындағы байланыс пен бірлігінің үрдісін көрсетеді.Түйін сөздер: құқық, объект, пән, әдіс, диалектика, логика.