Қылмыстық іс жүргізудегі маманның қызмет ету нысандары мен әдістері (Journal of actual problems of jurisprudence, 2018)
Мақалада қылмыстық сот ісін жүргізу барысында маманның қызмет етудің әртүрлінысандары мен әдістерін анықтау және қолдану мәселелері қарастырылады. Қылмыстық сотісін жүргізудегі процессуалдық және процессуалдық емес нысандары талдау және теориялық-құқықтық бағалауға жатады.Қылмыстық іс бойынша арнайы білімді қолданудың ұғымы, мазмұны және түрлері туралынақты түсінік кез келген қылмыстық істі табысты тергеу үшін қажет. Автор өз жұмысындаәртүрлі ғалымдардың қылмыстық сот ісін жүргізуде қолданылатын арнайы білімді қолданудыңформалары мен әдістерін анықтау мен топтастыру туралы пікірлерін келтіреді. Айта кету керек,қылмыстық процесс барысында туындаған мәселелерді шешу үшін қажетті білім деңгейі үнеміөсіп келеді. Бұл ғылым мен техниканың жетістіктерін қылмыстық мақсаттарға пайдаланудыңартуына байланысты. Дамып жатқан қылмысқа қарсы тұру үшін құқық қорғау органдарыныңқызметкерлері қылмыстық іс бойынша маманның мүмкіндіктерін және білімдерін барыншапайдалануға тиіс. Қылмыстық іс бойынша нақты жағдайларды анықтау бойынша маманныңқорытындысы мен айғақтарының мүмкіндіктері өте үлкен. Сонымен бірге, осы мүмкіндіктердіпайдалану тергеушілер мен судьялардан маманның қорытындысы мен куәліктерін бағалаудыжәне осы дәлелмен анықталған фактілердің қалай бағалану керектігін нақты түсінуін талап етеді.Түйін сөздер: қылмыстық сот ісін жүргізу, маман, арнайы білімдер, маманның қызмет етуәдістері, арнайы білімдерді қолдану нысандары.