Ішкі істер органдарының құқық қорғау қызметі объектісі ретінде жол қозғалысы қауіпсіздігі тұжырымдамасы туралы (Journal of actual problems of jurisprudence, 2018)
Мақалада құқық қорғау қызметі объектісі ретінде жол жүру қауіпсіздігі ұғымына талдаужасалып қарастырылған. Автор жеке адамның, қоғамның және мемлекеттің қауіпсіздігінтеориялық, әдіснамалық және қолданбалы бағыттағы зерттеу қажет ететін, белгілі бір деңгейдетүсінуді талап ететінін атап өтті. Жүргізілген талдау қауіпсіздіктің белгілерін анықтауғамүмкіндік берді: жеке адамға, қоғамға немесе мемлекетке қауіп төндірмейтін мемлекет;адамның, қоғамның, мемлекеттің қорғау деңгейімен сипатталатын ұйымдық-функционалдықжүйенің қауіпсіздігін қамтамасыз ету процесінің нәтижесі ретінде. Қорытындылай келе, авторәлеуметтік-философиялық ой ретінде жолдың қауіпсіздік позициясынан туындайтын тұлғаға,қоғамға, мемлекетке төнетін қауіп жоқ екендігін автор атап айқындайды, сонымен қатарқауіпсіздікті қамтамасыз ету тұлғаның қорғалуының болмысының бар болуын мінездейтін,ұйымдастырушылық-қызметтік жүйе нәтижесі. Құқықтық тұрғыдан алғанда, жол қозғалысықауіпсіздігі бұл қатысушылардың нақты және ықтимал қатерлерден және олардың салдарынанқорғану дәрежесі, сондай-ақ жол қозғалысының экологиялық жағдай мен қоғамдық денсаулыққатеріс әсерін көрсететін құқықтық және ұйымдық шаралар жиынтығымен қамтамасыз етілгенжол жүру қозғалысының қалыпты жағдайы болып табылады.Түйін сөздер: қауіпсіздік, жол жүру қауіпсіздігі, қоғамдық қауіпсіздік, құқық қорғауоргандарының объектісі, құқық қорғау органдарының қызметі, қауіпсіздік қатерлері.