Қазақстанның су қауіпcіздігінің қатерлері: құқықтық аспектілері (Journal of actual problems of jurisprudence, 2018)
Су қауіпсіздігін қамтамасыз ету проблемаларын ғылыми зерттеудің бірнеше факторларғабайланысты болуы қажет: суды қорғаудың түсіндірме аппаратын қалыптастыру, барабар нарықтыққатынастар; Әлеуметтік құбылыстардың командалық-әкімшілік әдістеріне қарама-қайшыөзгешеліктерді, шаруашылық сипаттама құралдарын қамтитын су ресурстарын басқарудың жаңатәсіліне көшу; Қазақстан Республикасының қолданыстағы су заңнамаларының сәйкес келмеуі.Мақалада су қауіпсіздігіне және Қазақстан Республикасындағы су қауіпсіздігін қамтамасызетудің құқықтық тетіктеріне қауіп-қатерлер қарастырылады.Мақаланың әдістемелік негізін салыстырмалы-құқықтық әдіс, формальді логика әдісі,жүйелеу құрылымдық талдау әдісі, ғылыми абстракция, салыстыру мен ұқсастық, құқықтықпроцестердің дамуы барысындағы объективті мен субъективтінің бірлігі, сараптамалық бағалау,зерттеу құжаттары мен материалдарын талдау мен зерттеу әдістері құрады.Мақала Қазақстан Республикасының негізгі су проблемаларын, ішкі және сыртқыфакторларды анықтайды.Түйін сөздер: су қауіп-қатерлері, су қауіпсіздігі, құқықтық реттеу, құқықтық қамтамасыз ету.