Қазақстан Республикасы заңнамасының әлеуметтік еңбек мәселелері (Journal of actual problems of jurisprudence, 2018)
Қазіргі таңда адам құқығы әлеуметтік қорғауда әлеуметтік саясаттың көрінісі болып табылады.Ол экономикалық жүйені дамыту үшін саяси билікті пайдалану ретінде анықталуы мүмкін, оғанэкономикалық жүйе өзі жете алмайды. Әлеуметтік саясат әлеуметтік әділеттілікті, әлеуметтіктеңдікті жүзеге асырады, ол негізгі әлеуметтік теңсіздікті жояды. Әлеуметтік саясат адамғалайықты өмір сүруіне кепілдік беруі керек. Лайықты өмірдің және еркін дамудың шарттары отбасымен өзінің өмір сүруіне жеткілікті деңгейі құқығында айтылған. Кез келген адамға жеткілікті азық,киім, тұрғылықты жер қамтамасыз етіліп, өмірлік жағдайлары жақсара түсуі тиіс. Әлеуметтікмемлекеттің статусын конституциялық бекітуден мемлекеттің әлеуметтік қызметін тапты (ГФР,Франция, Испания, Италия, Португалия, Ресей Федерациясы, Қазақстан, Армения, БеларусьРеспубликасы, Нидерланды конституцияларында). Бұл туралы заманауи доктринада баяндалған.Әлеуметтік мемлекет – мемлекеттің міндеттеріне сай келетін, адам және азаматтардың әлеуметтік-экономикалық құқықтары мен бостандықтарын конституциялық қамтамасыз ететін принципболып табылады. Бұл сипаттама мемлекеттің қоғам үшін қызмет етіп, орындалмайтын әлеуметтікайырмашылықтарды болдырмауды білдіреді (Сухарева А.Я., 1997:647).Түйін сөздер: еңбек, әлеуметтік, әлеуметтік қамсыздандыру құқығы, жұмыссыздық.