Әкімшілік алдын алу шаралары адам және азаматтың құқықтары мен еркiндiктерiн қорғауға арналған құралы ретінде (Journal of actual problems of jurisprudence, 2018)
Мақалада әкімшілік-құқықтық мәжбүрлеу шараларын қолданудың кейбір теориялық жәнепрактикалық мәселелері қарастырылады. Автор әкімшілік-құқықтық мәжбүрлеу шаралардыңұғымын және олардың жеке түрлерінің сипаттамасын анықтайды. Мақалада ішкі істероргандарының қызметінде қолданылатын әкімшілік-құқықтық алдын алу шараларына ерекшеназар аударылады. Әкімшілік ескерту шараларын қолданудың негізгі ерекшеліктері, мақсаттарымен міндеттері айқындалды. Ішкі істер органдары басқа мемлекеттік органдармен тығыз қарым-қатынаста құқық бұзушылықтың алдын-алу және жолын кесу, қоғамдық және жеке қауіпсіздіктіқамтамасыз ету бойынша жұмыс жүргізеді. Бұл тұрғыда әкімшілік алдын алу шаралардыңерекшелігі – олар қылмыстың алдын-алуға ғана емес, сонымен қатар жеке адам мен азаматтыңқұқықтары мен бостандықтарын қамтамасыз етуге бағытталған. Жұмыста Қазақстандақолданылатын әкімшілік алдын алу шаралардың әртүрлілігі толыққанды нормативтік тізімінжасауға мүмкіндік бермейді. Сонымен қатар мұндай әртүрлілік әкімшілік-құқықтық ескертушараларын жіктеуге кедергі келтірмейді. Автор әртүрлі жіктеу мүмкіндігін атап өтеді: жалпыбелгілеріне сәйкес, белгілі бір шараларды қолдану негіздеріне немесе мақсаттарына сәйкес.Бұл жағдайда практикалық тұрғыдан ең құнды жіктеу қолдану мақсатына байланысты болыптабылады.Түйін сөздер: әкімшілік-құқықтық мәжбүрлеу, әкімшілік алдын алу шаралары, әкімшілік-құқықтық превенциясы, адам және азаматтың құқықтары мен бостандықтары.