Жеке басқа қол сұқпаушылықты шектеудің заңдылығы мен негізділігінің кепілдіктері (Journal of actual problems of jurisprudence, 2018)
Мақалада мемлекеттік мәжбүрлеу шараларына, қылмыстық-процестік мәжбүрлеу шараларын қолдануда жеке басқа қол сұғылмаушылық қағидасының сақталуына теоретикалық талдау берілген. Бұл зерттеудің мақсаты қылмыстық процесте қылмыстық-процестік мәжбүрлеу шараларының жүзеге асырылу механизмімен тікелей байланысты мәселелерді қарастыру; қарастырылып отырған мәселені және оны құқықтық құралдармен ары қарай шешуді өзектеу; Қазақстан Республикасы қылмыстық-процестік кодексінде жеке басқа қолсұғылмаушылық қағидасының процестік кепілдіктерін күшейту және т.б. Қойылған мақсаттарға жетуге мынаміндеттер септігін тигізеді: демократиялық мемлекетте адамның құқығы ретінде оның жекебасқа қолсұғылмаушылық категориясын тұжырымдау. Жеке басқа қолсұғылмаушылыққақұқықты реттеуші халықаралық құқықтық нормалар мен ҚР-дың заңдарының арақатынасынанықтау; қылмыстық-процессуалдық ғылымның категориясы, қылмыстық-процессуалдықзаңның принципі ретінде жеке басқа қолсұғылмаушылыққа құқықтық баға беру; процессуалдықмәжбүрлеу шараларын қолдану барысында жеке басқа қолсұғылмаушылықтың жүзегеасырылуының кепілдіктерінің түсінігін және түрлерін анықтау. Қойылған мәселелерді зерттеуделогикалық, формалды-құқықтық; аналитикалық; зерттеудің пәнінің сапалы сипаттамасынашушы, зерттелуші институттың мәнін анықтауға, Қазақстан Республикасында заңдылық жәнеқұқықтық тәртіп жағдайына конституциялық және салалық заңдардың жүйелі әсер етуінемүмкіндік беретін функционалды әдіс қолданылады. Зерттеудің нәтижесінде ҚазақстанРеспубликасында демократиялық қайта құрулардың негізін қамтамасыз етуге шақырылғанжеке басқа қолсұғылмаушылық қағидасының кепілдіктері және жүзеге асырылуы саласындатеориялық ережелер жүйесі негізделген. Аталған құқықтардың азаматтармен мемлекет беретінжүзеге асырылу кепілдіктері, автордың пікірінше, ең алдымен, сенімді және дамыған, өмірталаптарына сай келетін заң шығарушы базистен көрінеді.Түйін сөздер: мәжбүрлеу шаралары, қылмыстық-процессуалдық мәжбүрлеу шаралары,жеке басқа қол сұғылмаушылық қағидасы, ұстау, қамауға алу, жеке басқа қол сұғылмаушылыққағидасының жүзеге асырылу кепілдігі.