Жер қойнауын пайдалану саласындағы экологиялық тəуекелдердің жалпы сипаттамасы жəне құрылымы (Journal of actual problems of jurisprudence, 2019)
Аталған мақалада жер қойнауын пайдалану саласындағы экологиялық тəуекелдердің мəні, түрлері жəнеқұрылымы қарастырылған. Қоршаған ортамен байланысты алуан түрлі тəуекелдер – экологиялық тəуекелдердеген бірыңғай термин шеңберінде сипатталады. Экологиялық тəуекелдер төңірегінде қауіптің туындаудəрежесі мен бағалану ықтималдылығын, бұл ретте, табиғи ортаға өзге де антропогендік қол сұғушылықəрекеттерін, антропогендік ықпал ету зонасында экологиялық жүйені тікелей жүзеге асыру болып табылады.Жер қойнауын пайдалану саласындағы жүргізілген жұмыстар қоршаған ортаға елеулі əсер етеді. Жүргізілген зерттеу негізінде автор экологиялық тəуекел терминіне толық анықтама бере білген жəне оның негізгі сипатта-масы мен құрылымдық элементтері тұжырымдалған.Түйін сөздер: экологиялық талаптар, нарықтық экономика, геология, жер қойнауын пайдалану, сақтандыру.