Сирек жəне жойылып бара жатқан жануарлар мен өсімдіктердің түрлері құқықтық қорғау объектілері ретінде (Journal of actual problems of jurisprudence, 2019)
Қазақстан Республикасының территориясында мекендейтін сирек жəне жойылып бара жатқанжануарлар мен өсімдіктер саны статистика көрсеткендей, жыл санап азаюда. ҚР Экологиялықкодексінде өсімдіктер əлемі, оның əр алуан түрлері жеке құқықтық қорғаудың объектісі ретіндеанықталған. Сонымен бірге ҚР Орман кодексі өсімдіктер əлемін қорғау жəне пайдаланудың белгілібір қатынастарын реттейді. Білетініміздей, орман өсімдіктер əлемінің құрамдас бөлігі болып табы-лады. Осыны ескере, келесідей тұжырымға келсек болады, яғни Қазақстанның ұлттық заңнамасындатек орман өсімдіктері қатынастарын реттеу мəселесі қарастырылған, ендігі кезекте «Қазақстан Республикасының өсімдіктер əлемі туралы» заң жобасын дайындап, қабылдау қажеттігі туындапотыр.Түйін сөздер: сирек жəне жойылып бара жатқан жануарлар мен өсімдіктердің түрлері, қорғау,қоршаған орта, флора, фауна.