Қазақстан Республикасында жер қатынастарын реттейтін заңнамаларды жетілдірудің кейбір құқықтық мəселелері (Journal of actual problems of jurisprudence, 2019)
Қазақстан Республикасының жер қатынастарын Қазақстан Республикасының Конституциясы, Жеркодексі жəне соған сəйкес қабылданған басқа да нормативтік-құқықтық актілер реттеп отырады.2003 жылы 20 маусымда қабылданған ҚР Жер кодексі – жеке меншік құқығын ауыл шаруашылықжерлеріне тарату арқылы жеке меншік құқығымен берілетін жерлердің ауқымын кеңейтті. Қазіргітаңда нарықтық қатынастардың дамуы, жер пайдалану құқығының артуы, экологиялық жағдайдыңшиеленісуі, сонымен қатар күннен-күнге жер дауларының көптеп кездесуіне байланысты жерді пай-далану мен оны құқықтық қорғау саласындағы заңдарды реформалау барысы əлі де жалғасын табу-да. Əрине, қоғам дамыған сайын мемлекеттің заңдары да заман талабына сай əзірленіп, реформала-нуы тиіс.Түйін сөздер: жер қатынастары, жеке меншік, мемлекеттік меншік, заң жобасы, жер заңдары.